MODA
Cultura 24/05/2011

La bellesa indomable d'Alexander McQueen

Eugènia Sendra
2 min
La bellesa indomable d'Alexander McQueen

La moda ha entrat als museus; fins i tot la d'Alexander McQueen. El Costume Institute del Metropolitan Museum de Nova York acull la primera gran retrospectiva dedicada al dissenyador, desaparegut el febrer del 2010. L' enfant terrible de la moda britànica va vestir, per exemple, Lady Gaga -la considerava la seva musa no oficial i va ser la primera a calçar les sabates armadillo- i la seva firma, ara dirigida per Sarah Burton, va ser l'encarregada de dissenyar el vestit de núvia de Kate Middleton.

Savage Beauty ( Bellesa salvatge ) és un recorregut per dinou anys de carrera, els pensaments del creador i els seus vestits i complements, inspirats en l'univers gòtic, la passió per la natura (el fascinaven els ocells i va realitzar molts vestits amb plomes), l'interès pel primitivisme i les seves arrels escoceses i la recerca constant de l'exotisme. McQueen s'autodefinia com un "romàntic esquizofrènic": les seves creacions eren sensuals i atrevides, però també fosques, amb referències al cos i l'esquelet, la mort o el sadomasoquisme. "Trobo la bellesa en el que és grotesc, com la majoria d'artistes. He de forçar la gent a mirar les coses", reconeixia el dissenyador.

L'exposició també acosta el visitant a l'univers performàtic i les accions amb què McQueen donava a conèixer les col·leccions. Va commoure el joc de dos robots pintant en directe el vestit de la ballarina Shalom Harlow i l'aparició de Kate Moss a la passarel·la en forma d'holograma, present a la mostra. Les desfilades "eren un espectacle teatral, hi traslladava el seu món i feia somiar la gent", recorda la dissenyadora Elena Martín, de la seva experiència amb el creador anglès.

Escultor de teixits

A més de l'univers estètic, de McQueen se n'elogia la traça per construir el vestit i l'ús del color. Inmaculada Urrea, consultora de Sofocomedia, explica el domini que tenia del patronatge -coneixia fins a set tècniques diferents- i el situa com un dels dissenyadors de referència del segle XX. Per Martín, "passarà a la història de la moda perquè pel que fa a tècnica, línia, innovació i experimentació era el millor". La voluntat d'innovar, sorprendre i crear una col·lecció perfecta cada temporada movia l'esperit indomable de McQueen.

stats