Moda
Cultura 03/05/2011

La bellesa salvatge d'Alexander McQueen

El Metropolitan de Nova York inaugura una exposició retrospectiva d'un dels dissenyadors més foscos i genials del segle XXI

Afp
2 min
'Savage Beauty', retrospectiva a Alexander McQueen

Gòtica, exòtica, nacionalista, primitiva i romàntica és com pot definir-se la retrospectiva que el Metropolitan de Nova York dedica al dissenyador britànic Alexander McQueen, un any després de la seva mort.

"Amb la seva fascinació per allò macabre, grotesc i sublim, Alexander McQueen no va ser ni més ni menys que un gran artista i té un lloc al Metropolitan", comentava ahir el comissari de l'exposició Andrew Bolton. "L'atenció en el detall i la seva passió el feien un veritable geni", expressava Sarah Burton, la directora artística de Alexander McQueen i creadora del vestit de núvia de Caterina Middleton.

Savage Beauty, que obrirà les portes el 4 de maig i es podrà visitar fins al 31 de juliol, recull un centenar de vestits i complements dels dinou anys de trajectòria del creador. La mostra vol explorar l'epicentre creatiu i l'ànima de McQueen: la sastreria, habilitats que el dissenyador va aprendre a Savile Row, i el romanticisme més obscur.

Els vestits apareixen entre miralls, parets de formigó, sons inquietants i frases del creador, que acompanyen el visitant al llarg del recorregut. "Hem de conèixer les regles per trencar-les i és per això que sóc aquí: per trencar les regles amb la tradició", havia apuntat Alexander McQueen. L'exposició s'estructura en funció del caràcter dels vestits, de més gòtics o nacionalistes a exòtics o primitius i evidencien la seva formació en tallers de teatre i el coneixement de l'alta costura, a partir de l'estada a Givenchy abans de crear la seva pròpia marca.

"La mort és part de la vida, és trista, malenconiosa i romàntica alhora. Tot té la seva fi", reflexionava el creador que va acabar amb la seva vida l'11 de febrer de 2010. L'exposició és excitant i estimulant i transmet el caràcter del geni, que en alguna ocasió va manifestar ser "un romàntic esquizofrènic".

stats