CINEMA
Cultura 18/01/2011

La Berlinale se solidaritza amb el director iranià Jafar Panahi

El prestigiós festival alemany dedicarà un cicle a Jafar Panahi, el realitzador de cinema iranià condemnat a sis anys de presó i a vint d'inhabilitació

Redacció
1 min
Jafar Panahi

Berlín p { margin-bottom: 0.21cm; } Com a mostra de solidaritat, la Berlinale inclourà en la propera edició un cicle de pel·lícules de Jafar Panahi, el realitzador iranià condemnat a sis anys de presó pel règim de Teheran. El director de la Berlinale, Dieter Kosslick, ha anunciat que s'inclouran pel·lícules de Panahi en cadascuna de les seccions del festival, que s'inaugurarà el dia 10 de febrer i durarà fins al 20 del mateix mes.

La primera de les pel·lícules serà Offside, guanyadora l'any 2006 de l'Ós de Plata del festival, que s'exhibirà en una sessió especial al Berlinale Palast el dia 11, a la qual seguiran altres projeccions en les seccions Panorama i Forum durant la resta de dies. A més, s'abordarà la censura i la limitació a la creació artística en un debat, amb assistència del director iranià Rafi Pitts, entre d'altres.

La direcció de la Berlinale ja havia protestat anteriorment contra la sentència dictada el desembre passat contra Panahi, qui va ser declarat culpable de conspiració i propaganda contra el règim iranià i se'l va condemnar a sis anys de presó. Un cop hagi complert la condemna, el director no podrà fer cinema, escriure guions o viatjar l'estranger ja que també que va ser inhabilitat pels propers vint anys. L'actuació del règim contra Panahi no és, malauradament, un cas aïllat: el jove realitzador Mohammad Rasoulof també va ser condemnat a sis anys de presó per càrrecs semblants.

Guanyador del Lleó d'Or a Venècia en 2000 per The Circle, Panahi va ser convidat a participar com a jurat a la Berlinale, però tal com li va succeir a l'última edició del Festival de Cannes, no hi va poder assistir perquè era a la presó.

stats