ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 06/04/2011

El cabaret dels set pecats capitals

Mentre a la Sala Tallers del TNC continua en cartell Gang bang , a la Sala Petita Lanònima Imperial estrena Musicolèpsia (Rapsòdia per a set putes) , on repassa pecats capitals com la luxúria del papa Borja.

Laura Serra
2 min
L'actor peruà Jaime Lema s'afegeix a Lanònima Imperial, en un espectacle de cabaret que és "una al·legoria sobre el cel i l'infern".

BARCELONA."Ara hi ha psicosi", diu Sergi Belbel per aturar les especulacions dels periodistes sobre si Musicolèpsia (Rapsòdia per a set putes) és una obra que, com el Gang bang que encara hi ha en cartell a la Sala Tallers del TNC, pot aixecar polseguera. El director s'afanyava a explicar que l'obra "realment és" un cabaret amb dansa, teatre, música en directe, vídeo i circ. "És una mica irreverent, però no és escandalós", concedeix Juan Carlos García, director de Lanònima Imperial. Fins i tot accepta "una mica anticlerical", però just com un joc final. "És un espectacle de dansa que entronca amb la fantasia i el joc", tranquil·litza García. Sembla que no hi haurà d'haver policies al teatre.

El leitmotiv de l'obra són els set pecats capitals, un tema que els ha donat peu a poder retratar la luxúria a través de l'orgia del papa Borja, Alexandre VI, el 1501 a Roma -"són fets històrics", s'excusa García-, o fins i tot incloure notícies com les declaracions del bisbe de Còrdova, que deia que la Unesco tenia un pla per convertir en homosexual la meitat de la població. "Volia mostrar la paradoxa que els que dicten les normes moltes vegades són els primers a incomplir-les", diu el director, que va confessar haver estat escolanet i tenir una prematura i frustrada vocació de capellà, "com molts nens a Bilbao". Però al marge d'una lectura més crítica i provocadora, l'objectiu confés de García ha estat "fer una dansa popular per fer partícip el públic del nostre joc". Per això a l'obra hi ha acudits, textos d'Italo Calvino, de La puta de Babilonia de Fernando Vallejo, versos de San Juan de la Cruz i referències a pintures clàssiques i a Velázquez.

Tot un patchwork màgic i poètic que relliguen l'actor xilè Jaime Lema interpretant un cínic sorgit d' El jardí de les delícies del Bosch, un malabarista, una especialista en aeris, un trombonista, una acordionista i els quatre ballarins de la companyia -el llenguatge predominant propi de la companyia, amb un moviment àgil, intens i virtuós-. "És una al·legoria sobre el cel i l'infern: hi ha la presència del que és diví i humà", resumeix el director.

Víctimes de les retallades

Amb Musicolèpsia (Rapsòdia per a set putes) , que es podrà veure al TNC del 7 al 17 d'abril, Lanònima Imperial celebrarà els 25 anys de la seva fundació. El futur, com tot en el món de la dansa, és incert: "Estem a l'espera que el més enllà ens col·loqui al més cap aquí", va dir en to de broma Gracía. Però Belbel va ser qui va insinuar l'estocada final, i és que l'any que ve la dansa serà una de les víctimes de les retallades al TNC.

stats