Cultura 11/07/2019

La Caixa i el Centre Georges Pompidou signen un acord per organitzar sis exposicions fins al 2024

Hi haurà mostres dedicades a la fotografia urbana del segle XX, a la fotografia experimental, a l'arquitecte i dissenyador Jean Prouvé i a Robert i Sonia Delaunay, entre altres

Antoni Ribas
3 min
La fotografia urbana protagonitzarà una de les exposicions conjuntes de  La Caixa i el Centre Geroges Pompidou

BarcelonaLa Caixa segueix sumant còmplices entre els grans museus internacionals: després del British Museum, el Louvre i el Museu del Prado, la directora general adjunta de la fundació bancària La Caixa, Elisa Duran, ha signat un acord amb el president del Centre Georges Pompidou, Serge Lasvignes, per organitzar sis exposicions fins a l'any 2024 amb els fons del museu parisenc. "Marca una altra fita en les aliances estratègiques que anem teixint", afirma Elisa Duran. "Però aquesta trobada no és nova, sinó que va començar el 1990 –afegeix–, quan vam promoure una exposició sobre cinema experimental, entre altres, i també hem col·laborat amb préstecs".

La part fonamental de l'acord és l'art modern i contemporani, un tret diferencial respecte a les aliances teixides fins ara. "També parlem del mètode del Centre Georges Pompidou", subratlla Elisa Duran. La primera de les exposicions serà de fotografia urbana, 'Càmera ciutat. Escenes de la modernitat', i es podrà veure entre aquest any i el 2021. Més endavant es podrà veure una exposició sobre la fotografia experimental. La programació també inclourà una retrospectiva de l'arquitecte i dissenyador francès Jean Prouvé i una altra del matrimoni d'artistes format per Robert i Sonia Delaunay. També es podrà veure una exposició de caràcter temàtic dedicada a les formes orgàniques en l'art modern i contemporani, amb obres de grans artistes com Kandinski, Miró i Calder. L'acord també preveu incloure artistes catalans i espanyols en les exposicions.

La sisena de les exposicions encara està en procés i estarà dedicada al disseny dels anys 70 i 80, i en el futur està prevista dedicar-ne una altra a Chaissac. "La principal motivació d'establir una aliança amb el Centre Georges Pompidou és que la seva col·lecció complementa la dels altres museus amb els quals vam teixir una aliança estratègica", diu el director de cultura de la fundació bancària La Caixa, Ignasi Miró. Tot i així, Miró considera que aquesta nova associació no representa "un gir" respecte de les anteriors, sinó que els dona la possibilitat de seguir abordant temes que ja són presents en les seves línies expositives "amb un soci prioritari".

"No busquem els 'blockbusters'", ha afirmat el president del Centre Georges Pompidou, Serge Lasvignes, sinó teixir una relació més profunda amb la fundació bancària La Caixa. "Les exposicions que plantegem tenen un enfocament històric, són transversals i també accessibles", explica Lasvignes. Un altre dels objectius que vol aconseguir és superar "la paradoxa" que els artistes contemporanis sovint siguin titllats de difícils malgrat tractar els temes que més afecten la gent. "Amb La Caixa compartim l'enfocament interdisciplinari, que podríem anomenar democràtic, perquè La Caixa té una dimensió social gegantina".

Les mostres es podran veure a tots els CaixaForum de l'Estat tret del de Sevilla, per la proximitat de la capital andalusa amb el Centre Georges Pompidou de Màlaga. L'acord amb La Caixa reflecteix també l'estratègia de creixement del museu francès: en lloc d'ampliar la seva seu, ha obert seus a Metz, Màlaga i Brussel·les, i tenen l'objectiu d'obrir-ne una dues a Àsia, una de les quals a Xangai. "Exposem un 5% de la nostra col·lecció i el nostre objectiu és disseminar-la", explica Lasvignes.

La col·lecció d'art modern i contemporani del Centre Georges Pompidou és una de les més importants d'Europa: inclou 120.000 obres de l'any 1905 en endavant, d'art, arquitectura i disseny. "És una institució de referència i un centre conegut i admirat pel nostre públic", conclou Duran. La xarxa de CaixaForum de l'Estat està formada pels de Barcelona, Tarragona, Girona, Madrid, Saragossa i Sevilla i està previst que a finals de 2021 n'obri un altre a València.

stats