Cinema
Cultura 16/09/2021

'Calamity': un 'western' animat que podràs veure amb la canalla

Rémi Chayé recupera l'esperit aventurer del gènere per recrear la infància de la mítica Calamity Jane

1 min
Fotograma de 'Calamity'

'Calamity'

(4 estrelles)

Direcció: Rémi Chayé. Guió: Rémi Chayé, Fabrice de Costil i Sandra Tosello. 82 min. França (2020). Animació. Estrena als cinemes

El western ha funcionat, des dels seus orígens, com a privilegiada ficció històrica i, alhora, com a marc on encaixar relats èpics i personatges més grans que la vida. L'aparició als anys cinquanta del seu vessant crepuscular i introspectiu pot fer oblidar que, inicialment, el gènere estava lligat a l'imaginari solar, optimista i acrobàtic del relat d’aventures. Amb Calamity, Rémi Chayé recupera aquest esperit per traçar un film d'animació que, com la seva anterior pel·lícula, la fantàstica El sostre del món, s'alinea amb la ficció exuberant de la literatura juvenil, plena d'emoció i peripècia. La crida del bosc, de Jack London, o els còmics de Yakari, de Derib i Job, no estan gaire lluny, tot i que Chayé llima –potser massa– les asprors del primer i actualitza el relat situant un personatge femení al capdavant.

Tràiler de 'Calamity'

Calamity pren com a excusa argumental la recreació de la infància de Martha Jane Cannary, que més endavant es convertirà en la mítica Calamity Jane. Amb els cabells curts i una gran habilitat amb el llaç, és un personatge fascinant, com també ho és el dibuix i la paleta cromàtica escollida per reconstruir el Salvatge Oest. Els traços senzills, la línia clara i el dibuix pla marquen la pauta estètica d'un film que utilitza de forma molt imaginativa colors poc assidus al western cinematogràfic: cels grocs, rius verds i nits estrellades d'un blau intens corroboren l’alè mític d'un film que sap que sempre és millor imprimir la llegenda.

stats