MÚSICA

18 cançons essencials per recordar Peret, amb l’ARA

Un CD exclusiu aplega els grans èxits del Rei de la Rumba

60.000 persones van ovacionar els Txarango quan el 23 de setembre a la nit van dedicar el concert a la platja del Bogatell a Peret. El mateix va passar quan La Troba Kung-Fú va recordar el Rei de la Rumba. Una setmana abans, l’escenari del Festival Hoteler de Vic, per on passa bona part de l’underground català, el presidia una fotografia de Peret. Són només tres exemples de la magnitud de l’enyor que ha provocat la desaparició de Pere Pubill i Calaf, mort el 27 d’agost als 79 anys.

De la magnitud del seu llegat en dóna fe el seu cançoner, rumbes a cop de ventilador com ara les que aplega el CD Els 18 èxits essencials,que es pot aconseguir en exclusiva amb l’ARA des d’avui i fins al 4 d’octubre per només 9,95 euros. El disc és un recorregut per la història del Rei de la Rumba, i s’obre amb El mig amic, el retrat que Peret va fer del seu pare, “que venia teixits per la comarca de Vic”. No hi falten emblemes d’aquells anys 60, quan va popularitzar cançons com Una lágrima i com Don Toribio i El muerto vivo, una bona prova de la seva capacitat per adaptar a la rumba composicions d’autors llatinoamericans com el peruà Domingo González Domínguez i el colombià Guillermo González Arenas.

Cançons de totes les èpoques

Els 18 èxits essencials permet seguir la trajectòria de Peret, amb gloriosos exemples dels anys 70, com el Borriquito, que va sonar en discoteques de mig Europa. També inclou peces no tan conegudes però igualment extraordinàries com De cap a la palla i Pa amb oli, de principis dels 80, poc abans que abandonés temporalment la música. Del seu retorn triomfal amb el disc No se pué aguantar (1989), el CD recupera bombes rumberes com Belén y Tomasa, No se pué aguantar i Soy la rumba, una cançó amb un missatge explícit: “ Yo soy el rey de la rumba, el que la gente arrebata ”.

El viatge rumber segueix als anys 90 amb l’èxit imbatible de Gitana hechicera i cançons com Para adelgazar, Porque yo me iré, Mi tierra i Que disparen flores.

Més continguts de