La casa natal de Hitler per fi és patrimoni austríac

El litigi als tribunals acaba amb una expropiació i 812.000 euros per a l'expropietària

El Tribunal Suprem d'Àustria ha tancat de forma definitiva la disputa judicial entre l'estat austríac i l'antiga propietària de la casa natal del dictador nazi Adolf Hitler (1889-1945), segons ha informat el ministeri de l'Interior. Les autoritats austríaques havien expropiat l'edific el 2017 i compensat la seva propietària amb 812.000 euros, però la dona va recórrer a la justícia no només l'expropiació sinó també el preu estipulat pel casalot de tres plantes, situat al centre de la localitat de Braunau am Inn. Un tribunal regional de la ciutat de Ried im Innkreis li va concedir el febrer passat 1,5 milions d'euros per l'edifici, al·legant la seva importància històrica. Però el Tribunal Suprem d'Àustria ha rebutjat la compensació milionària en considerar "adequat" el preu ofert per l'estat. El març passat, el Tribunal Europeu de Drets Humans ja havia rebutjat una queixa de l'antiga propietària de l'edifici, que havia al·legat una violació dels seus drets fonamentals.

El ministre de l'Interior, Wolfgang Peschorn, ha afirmat que després de la sentència ja es pot començar a utilitzar la casa per a l'ús establert per llei i "per impedir qualsevol tipus d'apologia i excessos nacionalsocialistes". El següent pas serà fer un concurs d'arquitectura per determinar el futur ús de l'edifici.

Hitler va néixer el 20 d'abril del 1889 en un casalot de tres plantes al casc històric de Braunau, a la frontera amb Alemanya i, encara que la seva família amb prou feines hi va viure uns mesos, aquest fet ha marcat la localitat austríaca, de 16.000 habitants. Des del 1972 fins a finals del 2016 l'estat austríac llogava la casa per evitar que pogués convertir-se en un lloc que enaltís Hitler i atragués neonazis. L'edifici ha albergat en les últimes dècades una escola, una filial bancària, una biblioteca i, fins al 2011, la botiga-taller d'una organització per a discapacitats, que es va traslladar perquè la propietària es negava a adaptar l'edifici a les seves necessitats.

Més continguts de