DANSA
Cultura 30/06/2013

Cesc Gelabert tanca el seu estudi després de 26 anys per manca d'ajuts públics

El ballarí penja a la xarxa el seu diari audiovisual, 'Domènech', amb 12 coreografies dels últims dies al seu estudi

Efe
2 min

BarcelonaEl ballarí Cesc Gelabert tanca avui l'estudi barceloní del barri de Gràcia, que ha acollit els seus assajos durant 26 anys, amb una sèrie de vídeos que ell mateix ha realitzat i penjat a internet, la seva manera d'acomiadar-se en una "situació difícil", segons ha explicat. El coreògraf, Premio Nacional de dansa pel ministeri de Cultura i per la Generalitat i amb nombrosos guardons nacionals i internacionals, s'ha vist obligat a tancar l'estudi de Gràcia a causa dels impagaments o l'eliminació de les subvencions de l'administració catalana.

A partir de la situació que travessa la companyia Gelabert-Azzopardi, el ballarí ha elaborat una sèrie de vídeos, fins ara deu dels dotze que pensa fer, que està penjant a YouTube, com si fos el seu diari personal. Es tracta d'una sèrie de creació pròpia filmada amb un iPhone, a vegades amb l'ajuda de trípode i altres només aguantant-lo amb les mans. Els solos de Gelabert a YouTube són "el meu comiat, un comiat de bon rotllo", perquè, segons l'opinió del coreògraf, pioner a Espanya de la dansa contemporània, "cal inventar-se noves formes de comunicar-se" amb les persones.

La sèrie, en què Gelabert és l'únic protagonista, es diu 'Domènech' en homenatge al carrer on ha tingut l'estudi de dansa fins ara. En els vídeos mostra diversos racons del que ha estat el seu local d'assaig fins avui, l'espai on van néixer creacions com 'Belmonte', 'El jardiner', '8421 ve regant flors...' i 'Pssitt!!Psitt!! Caravan'. "Aquest és el meu missatge", insisteix l'artista, "són vídeos de creació, i amb ells dic adéu a un estudi que tanco després d'haver-lo utilitzat vint-i-tants anys, un local històric per a la dansa que abans va ser del grup Heura".

"Som davant una situació difícil de la cultura en general i ens hem d'adaptar a les noves circumstàncies", ha dit el ballarí (Barcelona, 1953), i eludeix fer altres comentaris, perquè "la informació que he gravat és la que tinc ganes de compartir, perquè explicar la situació i fer anàlisi política correspon a altres".

Mentre va elaborant el seu comiat amb 'Domènech' a través de la xarxa, Cesc Gelabert segueix treballant en els seus projectes, que assajarà, si fa falta, en algun lloc que hagi de llogar puntualment.

stats