Cultura 19/08/2012

El cinema i la televisió també han begut de Salgari

Des de la Cabiria de Giovanni Pastrone, l'obra de Salgari ha estat revisitada amb 40 adaptacions cinematogràfiques. La minisèrie sobre Sandokan a la dècada dels 70 va popularitzar encara més el pirata.

J.n.
2 min

BARCELONA.La mala sort que va acompanyar Emilio Salgari amb els diversos editors amb qui va tractar va arribar fins al cinema. L'any 1914, Giovanni Pastrone va dirigir Cabiria , una de les joies del cinema èpic mut italià. Basada en la novel·la de Salgari Cartago en flames , l'equip de Pastrone va acreditar Gabriele d'Annunzio com a únic guionista de la pel·lícula. El poeta es va limitar a canviar el nom d'alguns personatges i afegir text a les seqüències que el director ja havia rodat.

La primera adaptació oficial no es va fer esperar gaire: Il Corsaro Nero , de Vitale de Stefano, va ser estrenada l'any 1920, i va posar cara per primera vegada a un dels herois més estimats de l'escriptor (malauradament, el nom de l'actor Rodolfo Badaloni diu poc, a hores d'ara). De Stefano va filmar cinc pel·lícules mudes sobre el pirata que havia començat a solcar els mars de tinta a partir de l'any 1898. A la dècada dels 40 van arribar les primeres versions cinematogràfiques de Sandokan: l'actor pioner a interpretar-lo va ser Luigi Pavese a I pirati della Malesia , d'Enrico Guazzoni. Els anys de la Segona Guerra Mundial van ser dels més prolífics, a l'hora de produir pel·lícules sobre novel·les salgarianes. El Corsari Negre va fer una incursió mexicana de la mà de Chano Urueta ( El Corsario Negro , 1944). Abans, el cinema s'havia fixat en algunes de les novel·les menys conegudes de l'escriptor italià: Capitan Tempesta (Corrado D'Errico, 1942), Il leone di Damasco (Enrico Guazzoni, 1942) i Gli ultimi filibustieri (Marco Elter, 1943).

Els productors Dino De Laurentiis i Carlo Ponti retornarien el Corsari Negre a la gran pantalla el 1952, aquesta vegada interpretat per Ettore Manni i dirigit per Mario Soldati. Ben entrada la dècada dels 60, l'actor nord-americà Steve Reeves, un dels rostres més emblemàtics que ha tingut Sandokan, va encarnar el tigre de Malàisia en les pel·lícules dirigides per Umberto Lenzi, mentre que Ray Danton ho feia a les que va realitzar Luigi Capuano.

Un Sandokan televisiu

L'escriptor italià ha triomfat també a la petita pantalla gràcies a la minisèrie Sandokan (Sergio Sollima, 1976), protagonitzada per l'actor d'origen hindi Kabir Bedi. Els sis capítols de la sèrie van fer furor a Itàlia i en diversos països europeus, entre els quals hi havia Espanya: diverses seqüeles van explotar les aventures del pirata fins ben entrada la dècada dels 90, moment en què se'n va arribar a fer una sèrie de dibuixos animats, produïda per Telecinco i el mallorquí Claudio Biern Boyd, responsable de David el gnomo i La vuelta al mundo de Willy Fogg .

stats