Cinema

L'In-Edit proposa convertir els Cinemes Comèdia en la casa dels festivals de cinema

El multisales de passeig de Gràcia està tancat des del 14 de gener

2 min
La façana del cinema Comèdia, aquest dimarts 9 de gener de 2024.

BarcelonaEls Cinemes Comèdia, la històrica sala del passeig de Gràcia que va abaixar la persiana el 14 de gener després de més de 60 anys d'història, podria reobrir com a cinema de referència per als festivals de Barcelona. Aquesta és una de les propostes que té sobre la taula la propietat del local, i el seu promotor és precisament un festival barceloní, l'In-Edit, especialitzat en documental musical. La idea no és nova, i fa anys que els festivals de la ciutat reclamen una infraestructura que doni estabilitat a la programació de les moltes i diverses mostres de cinema de Barcelona. La centralitat del Comèdia és ideal en aquest sentit, i també les seves cinc sales de diversos aforaments: una sala gran de 506 localitats en platea i 162 a l'amfiteatre, i quatre sales mitjanes de 299, 226, 153 i 152 localitats.

Des de l'In-Edit, que aquests dies celebra una nova edició internacional del festival als Països Baixos, s'ha confirmat que la proposta per a la gestió del Comèdia és una realitat, i que confien que s'ajusti a l'ús de l'espai. "És una proposta molt de ciutat, enfocada al cinema, però que no descarta altres usos", han matisat des del festival. "Evidentment, coneixem bé l'ecosistema de festivals i del cinema de Barcelona, i ens agradaria que el Comèdia fos un espai de trobada". El festival dona per fet que hi ha més propostes sobre la taula de la propietat, però les desconeix, i està a l'espera de la resposta dels propietaris, que marquen els temps de la negociació.

En les últimes dues dècades, els festivals de la ciutat s'han hagut d'adaptar a les transformacions de l'exhibició cinematogràfica i al tancament constant de cinemes del centre de Barcelona. La desaparició de locals de gran aforament com l'Urgell o el Club Coliseum, perfectes per a inauguracions, és un dels problemes, però també la falta de multisales cèntrics i ben comunicats per al gruix de la programació. En aquest sentit, el tancament de l'Aribau Club el 2014 va ser un entrebanc per a festivals com el D'A, el DocsBarcelona o el mateix In-Edit, que es van haver de reubicar i negociar nous acords. En els últims anys, la seu de molts d'aquests festivals ha sigut l'Aribau Multisales, però també la Filmoteca de Catalunya, el Zumzeig i els Cinemes Girona.

stats