ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 21/12/2011

El circ demana més pista

L'efervescent sector del circ ja negocia amb la conselleria de Cultura el nou pla integral 2012-2015. La creació d'un circuit, d'un espai estable d'exhibició i d'uns estudis reglats són els seus principals reptes.

Laura Serra
2 min
ELS PREMIS DE CIRC DE 'ZIRKÒLIKA' REUNEIXEN EL SECTOR
 Ahir al vespre es van entregar a la carpa del Circ Raluy els Premis de Circ de Catalunya, que organitza  la revista Zirkòlika. Els guardonats de l'ed ició passada, com Pepa Plana, van protagonitzar una gala  amb 700 espectadors.

BARCELONA.Quan el conseller Joan Manuel Tresserras va aprovar el primer pla integral del circ el 2008 el sector va qualificar el moment d'"històric". Per primera vegada el circ tenia entitat pròpia en les institucions. Arribar fins allà va ser tota una gesta, resultat de la pressió de l'Associació de Professionals del Circ (APCC) creada el 2004 i, sobretot, de la plantada del Circ Cric de Tortell Poltrona l'any 2007. Ahir es va presentar el primer Anuari del Circ 2011, editat per la revista Zirkolika , que deixa palesa l'expansió que ha viscut aquesta art escènica sobretot en els últims cinc anys. L'aprovació del pla integral i l'obertura de La Central del Circ -des del 2008 en una seu provisional i des d'aquesta primavera a la seu definitiva al Fòrum- han estat passos claus.

Malgrat l'optimisme, i en vistes d'un 2012 que es preveu magre -en què "s'anul·len les contractacions" i hi haurà "una selecció natural darwiniana", segons l'artista Adrian Schvarzstein-, l'APCC està treballant colze a colze amb les administracions per signar a principis d'any el nou pla integral del circ 2012-2015. El conseller Mascarell presideix les reunions executives, amb membres de l'ICIC, de Promoció Cultural, de l'Ajuntament de Barcelona i representants del sector.

El primer pla ve tenir conseqüències netament positives, com el fet que el CoNCA obrís línies de subvenció específiques per al circ (al qual ha destinat 270.000 euros d'ajuts per a 17 projectes el 2011) i l'obertura de La Central. També es va començar a treballar en l'oficialització dels estudis de circ. Però no han fructificat ni el projecte de les Ciutats Amigues del Circ ni la residència estable de La Vela de Vilanova, actualment en standby després d'una inversió d'uns 50.000 euros. El pla anava acompanyat d'una inversió econòmica de 2,44 milions d'euros per al 2008, però no preveia un finançament específic per desplegar-lo.

Una vela estable

Aquestes mancances són les que l'APCC vol que es corregeixin en el nou pla integral, segons el seu vicepresident, Lluc Armengol: que vagi acompanyat d'un pressupost propi; que es valori concertar la gestió de La Vela; que es creï un mòdul de FP d'Animació de Circ i, sobretot, que la Generalitat treballi per incloure en tots els contractes-programa dels teatres públics un percentatge d'exhibició de circ. Un dels debats del sector és si és necessari un espai exclusiu per a aquesta art, a l'estil del madrileny Circo Price. Per ara l'Ajuntament està estudiant si és viable convertir l'anterior seu de La Central en una vela estable.

stats