ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 17/03/2011

El circ ja té casa al Fòrum

Ahir es va inaugurar al Fòrum la primera fàbrica de creació que es dedicarà al circ. Jordi Hereu va dir que feia "justícia" a una reclamació històrica. La Central del Circ, però, no té el pressupost assegurat.

Laura Serra
3 min
Una trentena d'artistes de circ ja assajaven ahir al matí a la sala d'entrenament de la primera nova fàbrica de creació. La façana de La Central del Circ, sota les plaques fotovoltaiques  del Fòrum, recorda els colors de les carpes itinerants.

BARCELONA.Sota la placa fotovoltaica del desèrtic Fòrum de les Cultures, en un recinte que va servir d'espai d'exposició el 2004 i que havia quedat inutilitzat, ahir es va inaugurar la primera fàbrica de creació municipal, La Central del Circ, un centre de 3.500 m que gestionarà l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El sector ha batallat durant anys per aconseguir un sostre estable -s'han passat dos anys i mig en una carpa petita i precària a 400 metres d'aquí- i ahir la felicitat dels artistes era evident.

La Central no serà un nou espai d'exhibició escènica. Com totes les fàbriques de creació, serà la cuina del circ, l'espai en què els artistes podran entrenar, crear espectacles i, fins i tot, fer tasques de gestió per poder vendre els muntatges a teatres i fires. De fora, la façana del centre imita els colors d'una carpa de circ, però de dins manté la imatge inhòspita i fabril original, perquè s'han prioritzat la funcionalitat i les necessitats tècniques del circ per davant de l'estètica. Els arquitectes de l'obra, que ha costat 4 milions d'euros, han pres de referent les escoles de circ franceses, però fins i tot així han hagut de buscar innovacions tècniques perquè no hi ha normatives legals de circ, un art que tradicionalment ha estat itinerant. La Central és ara un centre especialitzat en circ únic a Espanya i un dels pioners d'Europa.

Els altres deures pendents

L'alcalde Jordi Hereu va repartir encaixades a la trentena d'artistes que ja entrenaven -amb comentaris sobre la seva flexibilitat: "Si jo fes això m'hi quedaria"- i va afirmar que la inauguració de La Central del Circ era un "acte de justícia" envers un sector que l'Ajuntament vol convertir en buc insigne de les arts escèniques. El delegat de Cultura, Jordi Martí, va acceptar que el circ, malgrat la seva tradició a Barcelona, ha estat marginat, i ara que se li ha començat a donar presència a la ciutat (a les festes de la Mercè, al Grec i al Mercat de les Flors) requeria un espai propi. Martí va posar deures al seu successor: "Al circ li falta un espai d'exhibició estable. Ja hem començat a pensar com fer-ho, malgrat que el moment és una mica complicat econòmicament", va dir.

Josep Antoni Hernández Joselito , president de l'APCC, -"l'associació cultural més crítica i exigent de la ciutat", va reconèixer Martí- li va agafar la paraula i, abans dels molts agraïments, ja li va avançar que el circ necessita una escola de formació superior a Catalunya, "perquè els artistes estan marxant a fora", i també millors circuits de difusió de les produccions de circ.

El pressupost, un enigma

Malgrat que ahir ja hi havia malabaristes, acròbates i equilibristes, La Central del Circ hi traslladarà l'activitat de mica en mica i l'ampliarà gradualment: oferiran sales de creació a preus reduïts, doblaran la convocatòria d'ajudes per a companyies en residència, continuaran les activitats de formació i potenciaran el contacte amb companyies i centres estrangers. Ara bé, la gerent de La Central del Circ, Marta Borreguero, va plantejar un gran dubte: "No sabem quina serà la implicació de la Generalitat el 2011, no ho sabrem fins al maig, i això ens posa en una situació inestable, amb una estructura com la nostra", va dir. El pressupost del 2011 ascendeix a 400.000 euros (100.000 més que l'any passat), dels quals 150.000 són de l'Ajuntament de Barcelona; 50.000, de projectes europeus; 50.000 més, de recursos propis, i esperen una subvenció de 150.000 euros del Consell Nacional de la Cultura i les Arts -l'APCC s'ha sumat a la manifestació contra les retallades.

De moment, el circ ja té una nova carcassa que caldrà omplir. Divendres, l'alcalde continuarà les inauguracions de fàbriques de creació a La Seca, el futur Brossa Espai Escènic al Born.

stats