Cinema

Neix un circuit estable de cinema català per guanyar "públic de proximitat"

L'Acadèmia de Cinema impulsa el Cicle Gaudí, que arrenca amb 5 títols recents que es podran veure a 12 municipis de la demarcació de Barcelona per 4,5 euros

Que les pel·lícules de cinema català arribin a més sales i més públic. Aquest és l'objectiu del Cicle Gaudí, el circuit estable que l'Acadèmia del Cinema català ha impulsat amb la Diputació de Barcelona. De moment és una prova pilot, que portarà 5 títols recents a 12 municipis de la demarcació de Barcelona; és a dir, 60 projeccions des d'ara i fins al desembre. S'han buscat nuclis culturalment actius per portar públic a les sales, com Berga, Calella, Cardedeu, Cardona, Esparreguera, Gelida, Igualada, Moià, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Torelló i Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu que l'any que ve es pugui expandir el cicle a tot el territori. L'any passat ja es va crear un primer cicle des de l'Acadèmia que va ser un fracàs de públic: enguany s'ha afinat en les poblacions i s'han escollit títols d'estrena.

Isona Passola, la presidenta de l'Acadèmia, afirma que atreure el públic de proximitat és un dels grans dèficits del sector, en part perquè cada vegada hi ha menys sales al territori i perquè "les grans sales comercials estan ocupades pel cinema americà" i per tant, els títols catalans tenen accés a poques pantalles.

"El flanc pel qual el nostre gran vaixell es pot enfonsar és perquè no tenim el públic que la nostra cinematografia mereix. Per moltes raons, una de les quals és que el nostre cinema es veu poc al territori. Totes les cinematografies necessiten públic de proximitat, a més de públic internacional. L'extrem seria França, que té un 45% de públic francès. El cinema espanyol pot arribar al 13%. El nostre cinema no arriba al 8% del públic. És una gran preocupació. Ens hem obsedit amb el fet que es vegi el nostre cinema", diu Passola.

El cinema català també pot ser comercial

Les pel·lícules escollides pel cicle són d'estrena recent, de gèneres i llengües diverses i han estat escollides per un comitè de distribuïdors i exhibidors en funció de la seva capacitat d'atraure grans públics. L'objectiu és canviar l'etiqueta de "cinema autoral" que s'associa al cinema català per una concepció més propera al cinema comercial, explica Passola. "Anem amb criteris d'aconseguir el màxim públic", insisteix Passola. Els títols són la comèdia 'El rei borni' de Marc Crehuet, el drama 'Cerca de tu casa' d'Eduard Cortés, el film d'autor 'La propera pell' d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, el film de superació '100 metres' de Marcel Barrena i la 'TV movie' 'Ebre. Del bressol a la batalla'. El preu de les projeccions, el tercer dijous de cada mes, és de 4,5 euros.

El cicle porta el nom dels premis de l'Acadèmia del Cinema, també perquè vol reforçar els Premis Gaudí: "A vegades ens trobem que la gent no sap de quins títols parlem, quan fem la gala", diu Passola, admetent el poc públic que atreuen els títols catalans. 

El cost del cicle és de 100.000 euros, i la meitat els aporta la Diputació de Barcelona i també es compta amb el suport de la Generalitat i la SGAE. Juanjo Puigcorbé, des de la Diputació, ha anunciat que vol impulsar el paper de les Acadèmies de tots els àmbits de les arts escèniques. Puigcorbé i Passola han denunciat que el pressupost de Cultura sigui inferior a l'1%.