Cultura 16/10/2014

Les 8 claus de la nova llei de la propietat intel·lectual

Més multes per a la pirateria, més transparència de les societats de gestió i la 'taxa Google', algunes novetats de la llei que el PP ha aprovat al Senat

Agències
3 min
Google lidera un any més la llista dels mitjans més influents

MadridLa reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI o 'Llei Lassalle'), ratificada aquest dimecres pel Senat amb els vots del PP i el rebuig de l'oposició, i remesa al Congrés per a la seva aprovació definitiva, inclou entre els principals canvis respecte a l'actual legislació l'augment de les sancions per a les infraccions molt greus en pirateria, la finestreta única i la 'taxa Google'

Aquestes en són les claus.

1 - Més multes per pirateria: la LPI contemplarà sancions destinades a les pàgines web que reprodueixen cançons, vídeos o sèries sense permís "com a element dissuasori". Aquestes multes s'elevaran dels 300.000 fins als 600.000 euros per a les pàgines d'enllaços que incompleixin els requeriments de retirada de continguts declarats infractors. A més, les multes mínimes també ascendeixen dels 30.000 euros fins als 150.001 euros.

2 - Clausura de webs: la Comissió de propietat intel·lectual que gestiona el tancament de webs per actes de pirateria podrà intervenir sempre que hi hagi un nivell "apreciable d'audiència a Espanya d'aquest prestador o un volum així mateix apreciable d'obres i prestacions protegides no autoritzades posades a disposició o difoses".

3 - Taxa Google: una de les novetats d'aquesta reforma de la LPI és la compensació econòmica per a editors de notícies per l'explotació dels seus continguts en agregadors de notícies a internet (com fa Google News, que podria tancar a Espanya).

4 - El substitut del 'cànon digital': és la compensació per còpia privada amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, un sistema que troba oposició a les entitats de gestió de drets, que argumenten que la quantitat destinada de les arques públiques (un total de cinc milions d'euros) és molt inferior a la que es podria obtenir amb el sistema de cànon. També hi ha sectors que opinen que, qui hauria de pagar, són les empreses tecnològiques i no l'estat. Cal apuntar que el Tribunal Suprem va acordar preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si aquest nou sistema de compensació s'ajusta a la legislació europea. En cas afirmatiu, qüestionarà si la quantitat total destinada a la compensació, "tot i ser calculada amb base en el perjudici efectivament causat, s'ha de fixar dins dels límits pressupostaris establerts en cada exercici".

5 - Més transparència de les entitats de gestió de drets d'autor: la LPI estableix obligacions a les entitats de gestió per millorar la identificació i localització dels titulars de drets a qui han de fer els pagaments i la possibilitat d'augmentar el repartiment o de la compensació dels excedents negatius de les entitats.

6 - Finestreta única: com a mitjà de facturació i pagament, les entitats de gestió hauran de nomenar una persona jurídica privada que estarà encarregada de centralitzar aquestes operacions. D'aquesta manera, es pretén simplificar i reduir els costos de transacció per als seus usuaris, com ara restaurants, hotels o perruqueries, entre d'altres.

7 - Més protecció dels drets d'autor: una altra novetat és l'ampliació del termini de protecció dels drets dels artistes o intèrprets o executants i dels productors de fonogrames en 20 anys, que passa de 50 a 70 anys; i la creació d'un marc legislatiu per protegir les obres òrfenes que garanteixi la seguretat jurídica en l'ús d'aquestes obres per part de les institucions culturals i dels organismes públics de radiodifusió. També es limita a 10 el màxim que es pot reproduir una obra en l'àmbit científic i acadèmic.

8 - No al pagament per 'lloguer' de llibres: Per aclarir què és el préstec de llibres i evitar que "biblioteques públiques cobrin per agafar prestat un llibre", s'exclou dels conceptes de lloguer i préstec els discos i DVD per a fins de representació pública o radiodifusió i la consulta 'in situ'.

Tot i això, segons ha precisat en diverses ocasions el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, aquesta és una reforma parcial, ja que el Govern farà una modificació de "més ampli calat" previsiblement l'any que ve, després de l'aprovació d'una directiva comunitària sobre propietat intel·lectual.

El text que incorpora algunes novetats després del seu pas primer pel Congrés i després pel Senat, ha rebut també la contestació crítica de gran part del sector cultural que l'ha anomenat com a 'llei Lassalle' i que ha realitzat múltiples actes de protesta per mostrar la seva disconformitat.

stats