Cultura 31/07/2012

El combatiu Ben Harper actua a Cap Roig

S.m.
2 min

BARCELONA.Les lletres combatives d'un dels cantautors més inclassificables de l'escena rockera internacional es podran sentir aquesta nit al festival gironí de Cap Roig. El músic nord-americà té un bon gruix de fans a Catalunya i sol fer parada obligatòria aquí en les seves gires: el 2010 ja va passar pel festival Cruïlla Barcelona i el 2008 havia omplert l'Olímpic de Badalona.

Harper actuarà a Calella acompanyat de les seves inseparables guitarres hawaianes Weissenborn. La crítica social i la reivindicació sempre han tingut un paper prominent en els seus discos. A Rodney King -un home negre que va ser apallissat per la policia de Los Angeles-li va dedicar Like a King . El seu primer àlbum en solitari, amb un títol prou il·lustratiu, l'acústic Welcome to the cruel world, publicat el 1994, el va dedicar a la seva besàvia, d'origen lituà. Després va arribar Fight for your mind. Des del 1994, Harper ha publicat deu àlbums d'estudi i tres en directe. El 2005 va guanyar dos premis Grammy per There will be a light amb els Blind Boys of Alabama, i el 2011 va publicar el seu últim treball, Give till it's gone . Harper beu de tots els estils -soul, folk, blues, reggae, hip hop, gòspel, jazz i country- per acabar donant a la seva música un estil personal -igual que el seu cos, tatuat segons un antic ritus australià.

El cantant californià va créixer envoltat d'instruments. El seu pare (un afroamericà amb sang cherokee) i la seva mare (una russa d'origen jueu) eren músics i a casa sonaven discos de blues del delta del Mississipí. Potser per això, quan puja a l'escenari, és capaç d'improvisar i fer que la seva música flueixi com per instint. Després de quasi dues dècades tocant arreu del món, Harper no ha perdut ni la passió per la música ni l'afany per fer servir les lletres com a arma.

stats