22/10/2015

La companyia La Intrusa, Premio Nacional de dansa

2 min
La companyia  La Intrusa, Premio Nacional de dansa

BarcelonaL’anunci del Premio Nacional de dansa els va agafar desprevinguts, treballant en el nou espectacle que estrenaran al desembre. La companyia barcelonina La Intrusa va guanyar ahir el principal guardó que atorga el ministeri de Cultura a aquesta disciplina (dotat amb 30.000 euros), en concret en la modalitat de creació, per “la investigació en la dansa contemporània aprofundint en la fisicalitat i poètica escènica tan identificatives dels seus treballs” i per la “permeabilitat per integrar nous llenguatges que fan créixer el fet escènic”, com a Ölelés (2004), Staff (2006) i Best of You (2013). “Estic sorprès perquè el jurat ha entès del tot els reptes que ens posem -deia un feliç Damián Muñoz-. Ens agrada explicar històries, crear un món, una experiència, i allà van sorgint les imatges, la música, les metàfores... al principi tot és possible”.

La Intrusa va néixer a Vitòria el 1996 de la mà dels ballarins i coreògrafs Damián Muñoz i Virgina García, i al cap d’un any ja es va establir a Barcelona. Han sigut habituals del Mercat de les Flors, que el 2011 els va dedicar un cicle, però el 90% de les seves funcions són a l’estranger. La companyia ja ha obtingut premis com el Ciutat de Barcelona i el Max, i el Nacional el veuen “com un premi de motivació”. “Cada vegada és més difícil crear -diu Muñoz, i no només ho diu per la precarietat del sector-, perquè augmenta el nostre nivell d’exigència. Per a nosaltres la dansa és una gran aventura de creixement, són reptes personals”.

L’altre Premio Nacional, en la categoria d’interpretació, el va guanyar el ballarí Rubén Olmo per la seva “versatilitat”. Olmo ha sigut primer ballarí del Ballet Nacional de España i ha treballat a les companyies d’Eva la Yerbabuena, Ramon Ollé, Rafael Amargo i fins i tot ha sigut professor a Operación Triunfo. Per al sevillà, el premi és “el si de la professió”.

stats