MÚSICA

10.000 persones converteixen el Sant Jordi en una gran festa contra l'Alzheimer

'Mediterráneo', cantat per Joan Manuel Serrat, tanca l'esdeveniment dirigit per Manuel Huerga i organitzat per la Fundació Pasqual Maragall, que ha estat ovacionat quan ha pujat a l'escenari

'Mediterráneo', interpretat per Joan Manuel Serrat, ha tancat el concert contra l'Alzheimer, que ha reunit 9.800 persones al Palau Sant Jordi. L'expresident Pasqual Maragall ha pujat a l'escenari amb la seva muller, Diana Garrigosa, on ha estat ovacionat pel Sant Jordi dempeus. Just abans d'aquest bis 'L'himne de l'alegria' ha unit les veus dels cinc protagonistes de la gala: Serrat, Noa, Miguel Poveda, Sílvia Pérez Cruz i Barbara Hendricks, que han cantat cadascú en el seu idioma. Es posava punt final així a dues hores i mitja de concert solidari.

El president de la Fundació Pasqual Maragall -organitzadora de l'acte dirigit per Manuel Huerga-, el doctor Jordi Camí, ha sortit el primer a l'escenari per defensar la recerca per combatre la malaltia i la necessitat d'invertir-hi: "Ens enfrontem a malalties que no han rebut la prioritat adequada -ha dit-. Les demències han de sortir de la seva vergonyant clandestinitat": I ha desitjat "un futur sense Alzheimer, un futur en què l'envelliment quedi associat a experiències positives". Aquesta malaltia neurodegenerativa és culpable del 60% de casos de demència. Se'n diagnostica un cas nou al món cada 4 segons.

Els cinc caps de cartell han interpretat l'un darrere l'altre tres temes i han compartit escenari. El Palau Sant Jordi ha aplaudit de valent 'El cant dels ocells' interpretat per la soprano Barbara Hendricks i el cantaor Miguel Poveda. La cantant sueca també ha cantat 'Summertime' i l'Havanera de 'Carmen', 'L'amour est un oiseau rebelle'. Hendricks ha dit que tant els Maragall -de qui ha dit que són amics molt íntims- com ella han lluitat pels drets civils i ara han de dur a terme una altra lluita.

'El meu carrer' ha unit a l'escenari Joan Manuel Serrat i Miguel Poveda. Abans que Serrat entrés a escena, però, se li ha descordat la camisa de l'elegant vestit que duia Poveda i Amargós l'ha hagut d'ajudar a cordar-se. Serrat no ha perdut l'ocasió per fer broma, convertit en el mestre de cerimònies del concert i fent duos amb tots els artistes protagonistes.

'Uno queriendo ser dos' és el tema que han interpretat la cantant israeliana Noa i el català Miguel Poveda. El cantaor també ha interpretat, amb Chicuelo a la guitarra 'Para la libertad', 'El poeta pide a su amor que le escriba...' de Lorca i una aplaudidíssima peça flamenca.

Joan Manuel Serrat ha afirmat: "Vaig ser el primer en demanar tanda i m'ha tocat la millor feina, perquè me l'he triat. Presentaré les reines, aquesta nit", ha dit, abans de donar pas a "una dona dura i tendra, extraordinària cantant": Noa. Junts han cantat 'Es caprichoso el azar'. En català, la israeliana ha dit unes paraules per donar suport a la lluita contra l'Alzheimer. En el seu torn ha interpretat 'Child of man', la 'Chiken aria' i 'Keren Or'.

Una altra parella, Sílvia Pérez Cruz i Joan Manuel Serrat, també han interpretat junts 'Paraules d'amor' al concert contra l'Alzheimer, en un dels moments més emotius de la primera hora. Després Serrat li ha pres la paraula cantant 'Nanas de la cebolla' i 'Pare'.

Abans, Sílvia Pérez Cruz també havia interpretat 'Cançons de treball', arranjades per Feliu Gasull, 'He mirat aquesta terra', d'Espriu, amb Toti Soler a la guitarra, i l'havanera 'Vestida de nit'. La cantant ha dit que estava feliç "d'ajudar la família d'en Pasqual i la Diana i a tantes famílies més".

'Cançó de matinada', de Serrat, ha donat el tret de sortida al concert contra l'Alzheimer organitzat per la Fundació Pasqual Maragall. "Aquest espectacle està fet amb el cor i el coneixement -ha dit-. Gràcies per ser generosos i per compartir amb nosaltres aquesta lluita i aquesta festa".

9.800 persones -de 10.000 entrades a la venda- omplen el Palau Sant Jordi per veure en escena artistes com Joan Manuel Serrat, Noa, Sílvia Perez Cruz, Miguel Poveda, Barbara Hendricks i l'Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Joan Albert Amargós, i alhora hi són per donar suport a la recerca contra l'Alzheimer. A la platea, a més de Pasqual Maragall i família, hi havia personalitats com el conseller Ferran Mascarell i Andreu Mas Colell, Helena Rakosnik o Lluís Bassat, entre d'altres.