TEMPORADA ALTA I FESTIVAL DE JAZZ DE BARCELONA
Cultura 09/11/2011

Els concerts més íntims de Sílvia Pérez Cruz

El músic Càstor Pérez va néixer un 10 de novembre i va morir l'11 de novembre de l'any passat. Sílvia Pérez Cruz, la seva filla, el recordarà aquest 10 i 11 de novembre en dos concerts a Girona i Barcelona.

Marta Salicrú
2 min
Diu Pérez Cruz que aquests concerts són una decisió més emocional que de carrera.

Barcelona."Aquests concerts, pel que signifiquen, són diferents de tots els que he fet mai", diu Sílvia Pérez Cruz dels concerts que farà dijous 10 al Teatre Municipal de Girona, dins del festival Temporada Alta, i divendres 11 al Teatre Coliseum de Barcelona, dins del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. "No formen tant part de la meva carrera musical com de la meva vida. Són per recordar el meu pare", Càstor Pérez, músic i estudiós de les havaneres, que va morir l'any passat als 54 anys.

"El 10 de novembre és el dia en què va morir i l'11 el dia en què va néixer -explica Pérez Cruz-. Uns mesos després que morís vaig pensar que seria bonic fer una reunió per recordar-lo, que en principi havia de ser familiar, i en què volia que hi hagués música. I de mica en mica la família s'ha anat fent gran".

Un homenatge fet a mida

"De vegades li pregunto al meu pare si li sap greu -confessa la Sílvia-. És una mica contradictori perquè el meu pare era un home superdiscret, molt humil. Però com que forma part del món de la música em sembla bonic retre-li un homenatge". I l'homenatge serà fet a mida: tant el repertori com la formació estan pensats per a l'ocasió.

"Faré cançons que m'agraden a mi i que li agradaven a ell". Interpretarà les havaneres Vestida de nit i Temps perdut, compostes pels pares de Pérez Cruz, les cançons Alfonsina y el mar i 20 años, que pare i filla cantaven junts a la taverna La Bella Lola de Calella de Palafrugell, i cançons habituals del repertori de la cantant com Gallo rojo, gallo negro, que emocionaven particularment Càstor Pérez.

Però també cantarà algunes de les cançons que formaran part del seu debut en solitari, que ara mateix està mesclant, i que precisament es dirà 11 de novembre. "El disc es diu així perquè està molt influït per la mort del meu pare", un fet que va significar per a ella "el naixement d'una etapa nova", en què s'ha abocat en el seu projecte en solitari -tot i continuar defensant en directe la col·laboració amb el contrabaixista de jazz Javier Colina- i en què ha marxat del grup de flamenc Las Migas. "No sabia si havia de cantar més cançons del disc, però al final vaig entendre que el que era important era cantar al meu pare i recordar-lo amb música. El disc ja el presentaré quan toqui".

Pel que fa a la formació, explica que al seu pare "li agradaven molt les coses de format petit". "Ell cantava a les tavernes, i he volgut que la guitarra sigui el fil conductor del concert". Per això l'acompanyaran dos guitarristes molt diferents: Raül Fernandez, Refree, el seu "company de viatge inseparable" i coproductor del disc en què està treballant, i Mario Mas, "que és més de guitarra clàssica i flamenca". Completaran la formació una secció de cordes (violí, viola, dos violoncels i contrabaix). "Ho vull despullar, vull que soni íntim i cru. Que hi hagi molta guitarra, molta fusta".

stats