Publicitat
Publicitat

La conservadora del museu del monestir de Pedralbes alerta que es pot perdre tot el seu patrimoni

"Si fos un convent masculí es faria molt més per la seva conservació", ha dit Anna Castellano

Considerat un dels millors exemples del gòtic català, el museu, convent i monestir de Santa Maria de Pedralbes (Barcelona) podria perdre el seu valuós patrimoni artístic i històric si la comunitat de clarisses que l'habita des del segle XIV ha de tancar per falta de vocacions.

Obres d'art, com quadres, escultures, orfebreria, i una extensa biblioteca que atresora documents des de 1327 podria traslladar-se a un altre lloc si les monges, que ara són només una desena, la majoria entrades ja en la senectut, han de tancar amb clau a aquest monument de la ciutat.

Així ho ha advertit, la conservadora cap del museu del monestir de Pedralbes, Anna Castellano, qui tem que la importància històrica i cultural del monestir podria "truncar-se" amb el tancament del convent en el qual habita la comunitat de clarisses amb més anys de permanència ininterromputs a Catalunya. "Si la comunitat religiosa decideix tancar el convent, perdrem un testimoni viu des del 1327", ha assegurat Castellano. Segons aquesta investigadora en cultures medievals, la comunitat religiosa que habita en el convent contigu al monestir de Pedralbes és actualment l'única formació de clarisses de tot Catalunya que ha estat durant més de 70 anys i de forma ininterrompuda en un mateix lloc, en aquest cas al monestir Santa Maria de Pedralbes.

El monacat femení està passant per una "crisi de vocació", que, segons ha alertat Castellano, que també és doctora en Història Medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona, aboca al conjunt històric de Pedralbes a tenir "una escassa comunitat religiosa femenina, d'avançada edat i disposada a desaparèixer en qualsevol moment".

"En aquest moment la comunitat està formada per 10 germanes; les dues més joves tenen al voltant de 55 anys i la resta passen dels 70, i algunes sobrepassen els 80 i llargs", ha resumit Castellano.

La historiadora ha recordat que la comunitat actual no té res a veure amb la mitjana de 70 monges que habitaven el convent entre els segles XIV i XIX, o la cinquantena que encara hi havia en els anys seixanta del segle XX. Castellano ha denunciat que el monestir de Pedralbes no està tenint el suport de les jerarquies eclesiàstiques per a la seva conservació i permanència a Barcelona.

"Potser això sigui fruit d'una falta de vocació religiosa, però sobretot és una falta de suport a la comunitat religiosa femenina de Barcelona, que ara no forma part de les prioritats religioses", ha afirmat Anna Castellano. "No sé si la pròpia Església és conscient d'aquesta pèrdua de vocació, tot i que crec que si parléssim d'un convent masculí es faria molt més per la seva conservació", ha afegit .

 

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT