Els defensors del restaurant Pitarra es manifesten per reclamar la protecció del local

Demanen a les administracions que intervinguin per salvar la rebotiga del local

Els impulsors del ' Manifest en defensa de la conservació de la rebotiga de Pitarra' s'han concentrat aquest dimecres a les set de la tarda davant l'antic restaurant Pitarra, situat al carrer Avinyó de Barcelona, per defensar la conservació d'un local que consideren "patrimoni vivencial" de Barcelona.

Durant la concentració, David Domènech, l'historiador que ha dut a terme la tasca de recopilació d'arxius que hi havia dins el local, ha llegit el manifest en què insten les institucions a trobar una solució per a la conservació del local. Segons Domènech, el que està fent la iniciativa és "interpel·lar l'administració perquè corregeixi el seu error primigeni de no protegir el restaurant Pitarra".

Des de les institucions, Esquerra Republicana va presentar una iniciativa per intervenir des de l'Ajuntament al restaurant Pitarra. "Hem pressionat el govern municipal perquè ho aturi en la mesura que sigui possible, és complicat, però estem fent pressió", explica Alfred Bosch, el candidat a alcalde de Barcelona per Esquerra Republicana. "Hem participat en les mobilitzacions, hem obert una web per salvar el Pitarra i continuarem fent accions perquè no es toqui l'interior del local i, sobretot, la rebotiga, que és on hi havia aquestes tertúlies i és on va néixer el teatre català, i per tant creiem que mereix un respecte", explica Bosch. Esquerra també ha sol·licitat que la Generalitat tramiti l'expedient per catalogar el restaurant Pitarra com un Bé Cultural d'Interès Nacional. Amb aquesta gestió s'aconseguiria, almenys, congelar durant uns mesos qualsevol acció que es pugui fer dins o fora del local.


Guardar la memòria dels llocs

El local va ser el bressol del teatre català modern. Frederic Soler, conegut amb el nom de Pitarra, reunia a la rebotiga polítics i artistes per fer tertúlies que van afavorir, segons els impulsors de la iniciativa, el desvetllament nacional, polític, periodístic i teatral de la Catalunya d'entre el 1863 i el 1871.

El Pitarra, que no estava catalogat ni formava part de la llista d'establiments emblemàtics, ara és un pub irlandès. Segons els impulsors de la iniciativa, el nou propietari tenia la intenció de destruir la rebotiga per instal·lar-hi una cambra frigorífica. A més, volia posar una barra que travessava tot el local. Sembla, però, que ja no es planteja la destrucció de la rebotiga. Com a contrapartida, el propietari demana el local del costat per poder-hi obrir un accés, de manera que la rebotiga i el menjador quedarien intactes enmig del local. Però el local del costat sí que està protegit com a bé d'interès arquitectònic i l'Ajuntament de Barcelona afirma que no es pot tocar.

Els veïns denuncien els primers incidents al nou pub

Els veïns del barri també s'han sumat a la lluita pel Pitarra i expliquen que es van assabentar de la venta del restaurant quan ja estava venut. Teresa Cajal, presidenta de l'associació de veïns i comerços de Ciutat Vella, assegura que el Pitarra "era un dels pocs restaurants amb cara i ulls i amb molta història" que quedava al barri. "Reivindiquem que almenys la rebotiga i tot el que era més emblemàtic no es toqui –diu Cajal–. Ens estem quedant sense barri". Alhora ha explicat que el nou pub irlandès ja ha rebut queixes dels veïns i que en més d'una ocasió ha hagut de venir la Guàrdia Urbana a causa del soroll.

Més continguts de