Literatura
Cultura 02/02/2011

Craig Russell apropa a la Glasgow dels anys 50, en el marc de la BCNegra

'El beso de Glasgow' retrata una ciutat fosca i ombrívola on les carreres de llebrers concentraven el món criminal i de la màfia

Efe
2 min

BarcelonaL'ombrívola Glasgow dels anys 50 ha arribat a la BCNegra 2011 de la mà de l'escriptor escocés Craig Russell, que ha presentat la seva novel·la 'El beso de Glasgow', el segon llibre del detectiu Lennox.

Després de l'èxit de la saga protagonitzada pel comissari Jan Fabel, situada a Hamburg, Russell mira a Glasgow on Lennox, un ex soldat i investigador privat, es veurà involucrat en la investigació de la mort d'un corredor d'apostes i criador de llebrers, Jimmy MacFarlane.

En una trobada amb periodistes, l'autor britànic ha comentat que "per amor a la novel·la clàssica" va escollir la ciutat escocesa, una ubicació perfecta per una trama de gènere. Als anys cinquanta s'hi va fer molt evident la crisi econòmica, social i d'identitat provocada per la Segona Guerra Mundial: s'acumulaven els treballadors a l'atur i hi havia molta contaminació. La ciutat era "perfecta" com a "lloc ombrívol, fosc i monocromàtic" i la gent tenia un "humor molt agut, era capaç de riure de les situacions més difícils amb sarcasme", ha explicat l'autor.

A la novel·la, escrita en primera persona, Lennox és "un bon mal noi" que deixa clar els conceptes "totalment aliens a la ment glasgowiana: amanida, higiene mental, perdó". Es veurà involucrat en l'assassinat de Jimmy MacFarlane, director d'un dels negocis clandestins més importants vinculats amb les carreres de gossos. Després de passar la nit amb la seva filla, Lennox inicia la investigació i descobreix que MacFarlene tenia relació amb el criminal Wilie Sneddon, un dels Tres Reis del reducte criminal de Glasgow.

Craig Russell ha treballat com a agent de polícia i es dedica a la literatura des de principis dels noranta. Les seves obres han estat traduïdes a una vintena d'idiomes i compten un gran èxit de vendes a Alemanya, Itàlia i Anglaterra.

stats