Literatura
Cultura 15/10/2011

La crisi plana sobre la Fira del Llibre de Frankfurt

Es tem que les mesures econòmiques afectin la venda nadalenca de llibres

Efe
2 min
Vista general de la Fira de Frankfurt

BarcelonaEls ressons de la crisi a Europa i les mesures que estan prenent els països principalment afectats se senten a la Fira del Llibre de Frankfurt, sobretot quan es parla amb editors provinents de Grècia i Portugal.

Quan els editors parlen entre ells, ho fan dels problemes concrets amb gran claredat. “Els portuguesos cada vegada que vénen ens expliquen el que està passant”, explica un editor espanyol.

Mesures aprovades o en estudi en aquests països, com l'augment de l'IVA per alguns serveis o productes, es tem que afectaran el mercat nadalenc i, amb això, al món del llibre que sol tenir en el desembre un dels millors mesos.

No obstant això, quan parlen amb periodistes, els editors i responsables dels expositors són una mica més reservats i es refugien en la relació entre la crisi i la producció literària i editorial.

"No hi ha cap novel·la actual en què la crisi no exerceixi algun paper", va dir, per exemple, Sòcrates Kabouropoulos, responsable dels llibres de l'editorial grega Ekebi a Frankfurt a un periodista del diari Frankfurter Allgemeine.

L'exemple habitual sol ser Petros Markaris, que des de fa anys té la mirada posada en els problemes de la societat grega en les seves novel·les policíaques.

Markaris d'alguna manera va veure venir la crisi i la va predir amb amargor. Un altre exemple citat amb freqüència és el de Nikos Pajanopoulos que, en clau de ciència ficció, fa una caricatura de la ideologia neoliberal.

Les vendes de llibres a Grècia han baixat al voltant del 10% i això, naturalment, no alegra el sector. Però, almenys públicament, alguns com Kaboropoulos veuen la part positiva de la situació i sostenen que la crisi també té el seu costat bo: obliga els grecs a reflexionar sobre ells mateixos.

stats