Literatura
Cultura 16/11/2016

Premio Nacional als contes de Cristina Fernández Cubas

El jurat ha destacat que l'autora d'Arenys de Mar "barreja amb mestria la quotidianitat i la fantasia" a 'La habitación de Nona'

Jordi Nopca
2 min
Cristina Fernández Cubas, Premio Nacional de narrativa per 'La habitación de Nona'

BarcelonaEncara que sembli mentida, Cristina Fernández Cubas és la primera autora que rep un Premio Nacional de narrativa -dotat amb 20.000 euros- per un llibre de contes. La habitación de Nona, publicat per Tusquets el 2015, és l’últim volum de l’autora, nascuda a Arenys de Mar el 1945. “Reuneix cinc narracions independents que tenen un punt d’unió entre elles, cosa que el diferencia d’altres llibres de contes que he escrit”, comentava ahir.

La trajectòria de Fernández Cubas va començar quan l’autora tenia 35 anys amb Mi hermana Elba, que va anar seguit d’un altre volum de contes, Los altillos de Brumal (1983). “El conte és un gènere que no s’ha tingut en compte durant molt de temps a Espanya, però ara fa l’efecte que això està canviant -va dir l’autora-. De fet, ara mateix hi ha editorials que només es dediquen a aquest gènere. Abans semblava que els contistes érem una secta”. Entre els autors que han sovintejat el conte i que interessen actualment a Fernández Cubas hi ha José María Merino, Flavia Company, Mercedes Abad, David Roas, Ignacio Martínez de Pisón i Enrique Vila-Matas. “Sempre penso que el lector de contes és algú que no es resigna a tenir-ho tot triturat, sinó que vol col·laborar -va explicar-. Jo el veig com un còmplice de l’autor”.

L’escriptora afirma que en els seus textos li interessa explorar “el que no es veu, els forats negres, els misteris que pugui tenir la realitat”. “Sempre ha sigut així, amb l’obsessió de no repetir-me”, afegeix. Fernández Cubas va reunir els cinc llibres de narracions que havia publicat entre el 1980 i el 2006 a Todos los cuentos. També ha publicat tres novel·les: l’última, La puerta entreabierta (2013), amb el pseudònim Fernanda Kubbs.

stats