Fotografia
Cultura 13/08/2013

El món de la cultura diu adéu a Oriol Maspons

La capella ardent del fotògraf s'ha instal·lat al Tanatori de Sant Gervasi

Ara
2 min

BarcelonaEl món cultural i artístic ha acomiadat aquest dimarts el fotògraf Oriol Maspons al Tanatori de Sant Gervasi, on ha quedat instal·lada la capella ardent de l'artista. Companys de professió i de l'escena artística han donat l'últim adéu al fotògraf català.

Elsa Peretti i Isabel Steva, coneguda com la Colita, han recordat la seva personalitat i la seva llarga trajectòria professional. L'actriu Teresa Gimpera ha destacat que s'hauria de preservar tota la feina que ha fet de Barcelona i de l'època dels 50, "quan hi havia tanta misèria". Gimpera ha afegit que "en sabia molt de fer fotografia, però el seu caràcter extravagant el dominava". "Una cosa que em rebull per dins de les entranyes és pensar que no és Premi Nacional de fotografia, perquè se'l mereixia abans que altres que l'han tingut", ha ressaltat el polifacètic artista català Leopoldo Pomés.

Oriol Maspons és un dels fotògrafs més representatius de la nova avantguarda. El 1955 va marxar a París com a agent d'assegurances i allà va començar a fer col·laboracions en revistes com 'Paris Match', 'Elle' i 'Boccacio'. Quan va tornar a Barcelona va revolucionar la fotografia.

Té obres exposades al Museum of Modern Art de Nova York i les seves fotografies han il·lustrat obres com 'Poeta en Nueva York', de Federico García Lorca. Algunes de les seves imatges més famoses són les que va fer a les barraques del Somorrostro de Barcelona, a l'Eivissa dels setanta i a la Gauche Divine. El 2010 va traslladar la seva col·lecció d'obres al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que actualment disposa de 5.000 imatges seves i també dels negatius de més de 30 anys de professió. El Museu prepara ara una "gran" exposició i un llibre sobre l'obra de Maspons. Aquest dimecres al matí se celebrarà la cerimònia civil per recordar Maspons i, posteriorment, l'artista català serà enterrat a l'Ametlla del Vallès.

stats