ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 27/04/2013

La dansa, en estat "crític", celebra el seu Dia Internacional

L.s.
1 min
L'acció multitudinària que es va fer el 2012 a la plaça de la Catedral de Barcelona i que es repeteix.

BarcelonaUnes 300 persones participaran dilluns que ve en una acció de dansa multitudinària a la plaça de la Catedral de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Dansa. La festa és més oportuna que mai. El president de l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APdC), Xavier Martínez, va dir ahir que l'escenari que es dibuixa per a aquesta disciplina "és alarmant": "Amb una població que cada vegada té menys capacitat per accedir als productes culturals, uns teatres en què la dansa pràcticament ha desaparegut i un sector de la creació ofegat per la baixa demanda i per greus problemes financers pels retards dels pagaments de les subvencions, el sector ha començat a traspassar la línia vermella que dóna pas a la seva destrucció massiva". Martínez reclama "mesures immediates", tant de les institucions com dels ciutadans.

L'acte que se celebrarà dilluns convida la ciutadania a ballar. Començarà amb la lectura d'un manifest a càrrec d'Anna Maleras -figura crucial de la dansa contemporània a Catalunya- i seguirà amb una coreografia grupal dirigida per Sebastián García Ferro i coordinada per Montserrat Iranzo que unirà centenars de ballarins professionals i amateurs que interpretaran onze estils de dansa. Es faran sessions a les 18 h i a les 18.30 h i al final de cadascuna es convidarà els passavolants a unir-se a l'espectacle. A més, hi haurà un centenar d'activitats en teatres, escoles i centres cívics centrades en la dansa.

El Mercat de les Flors i l'Institut del Teatre han volgut formar part del Dia Internacional de la Dansa i han inclòs en el programa la gala EX_IT , un espectacle en què actuaran exballarins d'ITDansa i que commemorarà, el diumenge 28 d'abril, el seu 15è aniversari.

stats