Música
Cultura 18/08/2012

El disc d'homenatge a Chavela Vargas, disponible a partir del 20 d'agost

Les cançons de l'àlbum 'La Chamana', en què participen més de quaranta artistes, es podran descarregar gratuïtament.

Efe
2 min
Mor Chavela Vargas, la gran dama  De la veu trencada

Ciutat de MèxicA partir de dilluns, a la web oficial de Chavela Vargas es podrà descarregar gratuïtament 'La Chamana, un tributo a Chavela Vargas', un disc en què artistes americans i europeus interpreten cançons popularitzades per la cantant.

Segons va explicar el productor del disc, Guillermo Sánchez, cap dels 43 artistes –entre els quals hi ha Miguel Poveda– ha cobrat per participar en aquest projecte, que es va iniciar mesos abans de la mort de Vargas. "Tots els artistes van acceptar perquè sabien que era un projecte de Chavela Vargas i cap va cobrar res per això", va explicar el productor, amic personal de l'artista.

L'1 de setembre està previst un homenatge al municipi en què la cantant va passar els seus últims anys, Tepoztlán (al centre de Mèxic), i que ja estava programat abans que Chavela morís. "Es va decidir fer-lo a Tepoztlán perquè allà vivia ella; ja sabia que es faria l'homenatge i teníem pensat que ella hi fos present", va explicar Sánchez.

En lloc de Chavela i el seu esperit incansable probablement estiguin presents en l'homenatge les cendres de l'artista, que va ser incinerada després de la seva mort el passat 5 d'agost, abans que siguin escampades al turó del Chalchi, davant de casa. Les restes de Chavela, la seva roba i els seus articles personals els té la seva amiga Maria Cortina, amb la qual va passar els seus últims moments i qui, segons va explicar Sánchez, té la intenció de fer-li un museu, probablement a Tepoztlán.

Un dia abans de l'homenatge en aquest municipi, el 31 d'agost, seran els 'mariachis' els que recordaran l'artista a Guadalajara, ja que se li ha atorgat la medalla Silvestre Revoltes, en el marc de la Trobada Internacional del Mariachi i la Charrería. Aquest guardó es concedeix cada any als millors exponents de la música mexicana.

Una altra de les coses que Chavela Vargas es va quedar sense poder veure va ser un mural en el seu honor al lloc on tants últims glops de tequila es va prendre, el Tenampa, la mítica cantina de la plaça Garibaldi de la capital mexicana. En les properes setmanes, el retrat de la dama del ponxo vermell lluirà per sempre a les parets d'aquesta cantina.

stats