Cada dia, una pintura de Ramon Casas amb l'ARA

Aconsegueix una reproducció d'una obra del pintor amb el diari. Avui, la primera, de franc

Avui comencem la setmana Ramon Casas amb l'ARA. Cada dia podreu obtenir una làmina en format gran del pintor –la mida és gairebé com una pàgina del diari– amb una tira de quadres seus emblemàtics. Per començar, avui regalem el famós 'El tàndem', del 1897, en què apareix el mateix Casas amb el seu amic Pere Romeu, ànima del local modernista Els Quatre Gats.

I a partir de demà i fins diumenge que ve, per 1 euro la làmina, podreu completar aquesta col·lecció de pòsters amb 'Plein air' (1891), 'Nu d'esquena' (1894), 'Carro amb vuit mules de tir' (1889), 'Madeleine' (1892), 'Ball al Moulin de la Galette' (1890-91), 'La Sargantain' (1907) i 'La sortida de la processó de Corpus de l'església de Santa Maria' (1896-1898). Cada làmina porta una explicació de l'obra a càrrec de Vinyet Panyella, comissària de l'Any Casas.

Ramon Casas, 150 anys

Ramon Casas va néixer el 1866, ara fa 150 anys. Va ser una figura clau del Modernisme artístic i de la cultura catalana del tombant de segle. Les seves obres tenen, merescudament, una importantíssima presència als museus del país. En vida va ser molt popular i la seva capacitat de seducció s'ha mantingut intacta.

Pel que va ser i per tot el que encara representa, Ramon Casas és un personatge clau per entendre la Catalunya del seu moment, un país que, assumint el llegat de la Renaixença, va fer el salt a la modernitat i a l'europeisme. A partir, doncs, de la seva obra, amb Casas com a referent gràfic i intel·lectual, dediquem aquest diari extra de 12 pàgines a entendre la Catalunya que va de l'Exposició Universal del 1888 a l'Exposició Internacional del 1929: són els anys en què qualla el catalanisme polític, els anys de la primera internacionalització de Barcelona, els anys de l'eclosió del moviment obrer a remolc d'una espectacular industrialització liderada per la burgesia, els anys de la professionalització i obertura internacional en el terreny cultural i científic, els anys en què l'esport conquereix les masses a través d'una premsa que es professionalitza, uns anys d'avenços tecnològics espectaculars i de grans tensions socials i polítiques. Un període apassionant de la nostra història que reflectim en aquest diari d'època.

Amb aquest diari, i amb les làmines que oferirem durant tota la setmana gràcies a la col·laboració dels museus que en són propietaris, l'ARA s'afegeix a les celebracions de l'Any Ramon Casas.