Cultura 19/07/2012

El difícil trencaclosques del cinema

El sector del cinema no veu la llum al final del túnel. L'amenaça de les descàrregues il·legals, els canvis d'hàbits de consum, els problemes de finançament i ara la pujada de l'IVA pinten un panorama negre.

Xavi Serra
2 min
La pujada de l'IVA del cinema podria suposar el tancament de moltes sales.

BARCELONA.El sector del cinema va viure a començament d'aquest segle un gran moment d'expansió i exuberància a Catalunya i a l'estat espanyol. Augment de pantalles, recaptacions a l'alça, consolidació com a entreteniment de masses per excel·lència... Ni la televisió ni el VHS l'havien fet trontollar. I l'arribada del DVD no va fer més que sumar beneficis per a la indústria.

La situació actual, en canvi, no convida a l'optimisme. Els cinemes han minvat (a l'estat espanyol, han passat en 10 anys de 1.254 a 879), la taquilla ha assolit mínims històrics coincidint amb l'Eurocopa, les vendes de DVDs estan enfonsades i el cinema perd terreny davant les sèries de televisió i els videojocs en els gustos populars. L'emergència de les descàrregues online i el canvi d'hàbits de consum d'una nova generació d'espectadors que no concep pagar 8 euros per veure una pel·lícula han portat el sector a una situació límit. I ara les retallades del 40% dels ajuts a la producció i la pujada de l'IVA del 8% al 21% podrien fer esclatar una indústria que s'ofega en un mar de problemes, però que, cada cap de setmana, mobilitza més quantitat de gent que cap altre sector cultural.

"Un atac a la intel·ligència"

Una ullada al preu mitjà de les entrades de cinema del 2002 (4,82 €) i de l'any passat (6,5 €) mostra que, tot i l'arribada del 3D, els preus s'han mantingut relativament estables. Als cinemes Verdi, potser un cas excepcional, han passat de 5,5 € a 8 €. Si l'augment de l'IVA repercutís en el públic, l'entrada passaria a costar 9 €. "Serà la pujada més bèstia en la història del cinema", afirma Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinema, que augura que els cinemes, amb la caixa buida després de l'obligada digitalització, no podran assumir la pujada de l'IVA i que l'increment dels preus provocarà una inevitable davallada del consum. Plourà sobre mullat, perquè la taquilla ja ha caigut un 10% en el primer semestre del 2011.

Ramon Colom, representant dels productors audiovisuals catalans, especula que la pujada de l'impost comportarà un descens del consum de cinema "del 25 %" que portarà un problema afegit: les pel·lícules ho tindran més difícil per arribar als mínims d'espectadors establerts per accedir als ajuts. Colom aposta per "un replantejament del finançament" en què el sector s'autofinancés important un model semblant al cèntim cultural francès, i les ajudes no constin en els pressupostos de l'estat. "Si continuem depenent del govern central o el català, estem perduts", diu.

L'Acadèmia del Cinema Català va expressar ahir en un comunicat el seu rebuig a la pujada de l'IVA, "un atac a la intel·ligència que pot suposar el tancament de moltes sales", i va lamentar "l'absència de mesures per evitar les descàrregues il·legals".

stats