CRISI A L'ÒPERA
Cultura 23/02/2012

La direcció i els treballadors del Liceu acorden la retirada de l'ERO

La retirada de l'ERO temporal i la desconvocatòria de la vaga són els efectes immediats de l'acord signat ahir entre la direcció i els treballadors del Liceu. L'1 de març començarà la negociació d'un nou conveni.

Xavier Cervantes
2 min
El 22 de gener els treballadors del Liceu es van manifestar a les portes del teatre. Ahir van arribar a un acord amb la direcció.

BARCELONA.El president del comitè d'empresa del Liceu, Manuel Martínez, explicava dimarts a l'ARA que volia arribar a l'assemblea de dimecres amb una bona notícia. El desig es va fer realitat i ahir va poder sotmetre a la ratificació dels treballadors l'acord amb la direcció del teatre, segons el qual es retira l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal presentat el 14 de febrer. A canvi, els treballadors renuncien de manera temporal a la paga extraordinària de l'estiu.

La conseqüència immediata de l'acord va ser la desconvocatòria de la vaga, l'inici de la qual estava previst per al 27 de febrer, coincidint amb l'estrena de La bohème . No obstant això, l'acord només és un primer pas. L'1 de març començaran les negociacions sobre el nou conveni col·lectiu. El director general del Liceu, Joan Francesc Marco, va dir a l'ARA que "s'haurà de continuar parlant per desenvolupar els acords, amb criteris que garanteixin la viabilitat del Liceu".

La direcció "no és competent"

El president del comitè d'empresa es va mostrar "predisposat al diàleg per crear un nou marc laboral", que pot incloure prejubilacions i flexibilitat en les condicions salarials. Martínez, però, considera que l'actual direcció del Liceu "no és competent per dirigir el teatre". "Nosaltres farem tot el possible perquè vingui un nou director amb més seny i més dialogant", va dir el president del comitè d'empresa.

La direcció i els treballadors del Liceu van començar les negociacions el 6 de febrer. Vuit dies després, la direcció va tensar la corda presentant l'ERO temporal, segons Martínez, "sense atendre les propostes dels treballadors, entre les quals ja hi havia la renúncia a la paga extra". En presentar l'ERO, el Liceu va cancel·lar automàticament set espectacles, que ara la direcció intentarà reprogramar.

Joan Francesc Marco explica que "han calgut unes negociacions molt llargues i complexes per arribar a un acord". Pels treballadors, el canvi de postura de la direcció respon a diversos factors. Martínez creu que hi ha pogut influir la convocatòria de vaga, el ressò de la crisi en els mitjans, "el cas Auditori" i algunes intervencions polítiques. "Algú de dalt ha decidit que ja era hora d'acabar amb aquesta bogeria", va dir Martínez.

Recolzat per la conselleria

Ahir a la tarda, després que el Liceu fes públic l'acord, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assenyalar en un comunicat que havia mantingut "converses amb els diferents col·lectius del Liceu" i que era "coneixedor de les seves inquietuds i els diferents punts de vista".

Marco va confirmar que durant les negociacions ha rebut "un suport total de la conselleria" de Cultura "i del conjunt d'administracions que formen part del Liceu". "M'he sentit molt acompanyat", va dir el director general del Liceu.

stats