Cultura

Un publicista proper a Berlusconi és nomenat nou director de la Biennal de Venècia

L'elecció de Giulio Malgara com a successor de Paolo Baratta ha encès la polèmica a l'oposició del govern italià i el consell d'administració de la institució artística

El nomenament del publicista Guilio Malgara com a cap de la Biennal de Venècia ha encès la polèmica a Itàlia. L'oposició al govern de Silvio Berlusconi i el consell d'administració de la Biennal han criticat l'elecció de Malgara, proper a l'òrbita de Berlusconi.

Giancarlo Galan, ministre de Cultura, va anunciar ahir el nomenament del substitut de Paolo Baratta, que al desembre abandonarà el càrrec de la cèlebre institució.

Guilio Malgara, de 73 anys, ha desenvolupat la seva carrera en el món de la publicitat. Va dirigir durant 23 anys l'associació d'usuaris de la publicitat i és president honorari d'Auditel, encarregada de classificar els programes de televisió.

Per a l'alcalde de Venècia i membre del Partit Demòcrata, Giorgio Orsoni, "l'elecció del ministre, seguint raons personals, és un error". "Malgara mai ha tingut interès pel camp de la cultura. No té el perfil", ha afegit.

El rector de la Universitat d'Arquitectura i membre del Consell de la Biennal, Amerigo Restucci, també s'ha mostrat sorprès per l'elecció. "Hi hauria d'haver una reacció contra aquest nomenament (...). Hauríem de pensar en un home de cultura com a successor" de Baratta. Baratta va ocupar el càrrec entre els anys 1998 i 2000 i va tornar a ser nomenat director de la Biennal el 2008 fins a l'actualitat. En aquesta darrera etapa, la Biennal ha augmentat significativament l'espai d'exposició i ha comptat amb un 13% més de públic que l'edició del 2009.