Art
Cultura 20/04/2012

El director d'un museu italià protesta cremant obres d'art

Antonio Manfredi, del museu d'art contemporani Cam de Casoria, denuncia "la manca d'atenció a la cultura per part de les institucions". "Aquesta és la revolució de l'art que es fa amb foc", diu.

Efe
2 min
Antonio Manfredi

RomaAntonio Manfredi, el director del museu d'art contemporani Cam de Casoria, a prop de Nàpols, ha cremat tres obres de la col·lecció com a protesta davant el Govern italià per l'"abandonament polític i la falta de fons" que amenaça la supervivència d'aquesta institució cultural.

En una entrevista amb Efe, Manfredi ha explicat que amb aquestes accions pretén cridar l'atenció del ministre de Cultura, Lorenzo Ornaghi, "ja que al Cam li costa mantenir les activitats pròpies d'un museu de les seves característiques i sobreviure econòmicament en una regió, la Campània, on no funciona res per la presència de la Camorra (la màfia napolitana)".

"Aquesta és la revolució de l'art de la cultura que es fa amb foc, encara que no m'agradi. Però és necessari perquè el ministre Ornaghi vegi amb els seus ulls què significa fer un museu d'art contemporani a Casoria", va declarar. I va afegir: "L'objectiu és denunciar la manca de l'atenció per part de les institucions cap a la cultura i l'art a Itàlia i també els problemes econòmics d'institucions com museus i biblioteques que han de tancar".

Fa uns dies Manfredi va anunciar que estava disposat a cremar tres obres a la setmana fins que aconseguís "no només diners, sinó l'atenció" del Govern. El director del museu també vol donar a conèixer la seva situació a la comissària de cultura del Parlament europeu, Doris Pack, i al governador de la regió de Campània, Stefano Caldoro, perquè, segons ell, "el problema no és institucional, sinó social i polític ".

De moment ha complert la seva amenaça: el dimarts va cremar un llenç de l'artista francesa Severine Bourguignon, el dimecres un altre de la italiana Rosaria Matarese i ahir a la tarda va calar foc en directe per televisió a una imatge del fotògraf grec Filippos Tsitsopoulos.

"Els artistes estrangers estan en contacte amb nosaltres via Skype quan fem aquestes accions, mentre que els italians destrueixen personalment les seves obres", va explicar Manfredi, que cremarà l'obra d'una artista alemanya dilluns que ve a les sis de la tarda i una altra d'un artista espanyol encara per determinar. "Alguns artistes han començat a cremar les seves obres per donar-nos suport, com l'escocès John Brown fa tres dies, que va cremar pintures en el seu propi estudi tal com es pot veure a YouTube", va dir.

Manfredi, que considera que "cal un renaixement cultural" a Itàlia, va definir el Cam com un museu de baix cost que no ha rebut mai fons públics des de la seva creació el 2005 i que compta amb milers d'obres d'art contemporani distribuïdes en 3.500 metres quadrats de superfície.

stats