Cinema
Cultura 08/10/2021

'Mona Lisa and the blood moon' inaugurarà el Festival de Sitges

La pel·lícula d'Ana Lily Amirpour obrirà el festival el 7 d'octubre

3 min
Fotograma de 'Mona Lisa and the blood moon'

BarcelonaMona Lisa and the blood moon, d'Ana Lily Amirpour, obrirà el festival que se celebrarà del 7 al 17 d'octubre i que també comptarà amb dues pel·lícules del director anglès Edgar Wright, el debut en el llarg de Juanjo Giménez i la pel·lícula de terror d'Álex de la Iglesia Veneciafrenia. El festival ha revelat part de la programació en una roda de premsa en què no s'han anunciat noms de grans convidats: es preveu una nòmina de convidats més similar a la de l'any passat que a les edicions prepandèmiques. "Estem treballant per tenir noms internacionals però de moment és millor ser prudents –ha apuntat la directora de la Fundació del Festival de Sitges, Mònica Garcia–. La situació i la pandèmia pot canviar completament en qüestió de setmanes".

El director artístic del festival, Ángel Sala, ha celebrat la programació de Mona Lisa and the blood moon com a film inaugural. "És un conte fosc però optimista i molt original –ha dit–. És difícil descriure'l, però és visualment apassionant i la directora ja havia passat per Sitges amb les seves dues pel·lícules anteriors". Pel que fa a la programació de cinema de terror, Sala ha destacat la presència de Lamb, que protagonitza Noomi Rapace en un estrany personatge entre dona i xai: "És molt apropiat en un any dominat pel leitmotiv de l'home llop i és una pel·lícula tan fascinant com el seu plantejament suggereix". Sala, per cert, ha fet notar que tot i els rumors que situaven la guanyadora de la Palma d'Or com a inauguració de Sitges, el film de Julia Ducornau participa en el Festival de Sant Sebastià i, per tant, no pot inaugurar Sitges. "Però que no hàgim anunciat Titane no vol dir que no sigui al festival –ha deixat caure, misteriós–. Hi pot haver alguna sorpresa".

Retorns fantàstics

Serà una edició amb molts retorns d'habituals de Sitges. Un d'ells serà Edgar Wright, que va visitar el festival amb Arma fatal i ara hi presentarà el thriller de terror Last night in Soho, que protagonitza Anya Taylor-Joy (Gambito de dama) i també el seu documental sobre Ron i Russell Mael, els germans que formen el grup Sparks. Takashi Miike, que l'any passat va faltar a la seva cita obligada, hi tornarà a ser present amb The great yokai war: Guardians; un altre cineasta fix és el belga Fabrize Du Welz, que hi presentarà Inexorable. I el director més premiat de la secció Anima't, el japonès Mamoru Hosoda, saltarà a la secció oficial amb Belle, que Sala ha descrit com "una versió 2.0, o fins i tot 3.0. del mite de la Bella i la Bèstia".

L'animació també serà protagonista amb el retorn d'Ari Folman, l'autor israelià de Vals amb Bashir i El congrés, que ha adaptat en forma de llarg animat el seu propi còmic sobre Anna Frank. Més tèrbola serà Mad God, del nord-americà Phil Tippett, mestre dels efectes especials que ha treballat en cims del fantàstic com El retorn del Jedi i Parc Juràssic i que fa dècades que té entre mans Mad god, "un malson en stop motion que no té res a veure amb Malson abans de Nadal i que es mou més pel territori d'Eraserhead".

Cinema català

La producció catalana estarà representada sobretot per Tres, debut en el llargmetratge de Juanjo Giménez, que va lluitar per l'Oscar amb el curt Timecode. Ara participarà en la Mostra de Venècia abans de presentar a Sitges aquest thriller sobre una editora de so (Marta Nieto) que veu com la seva veu comença a dessincronitzar-se de la imatge. Sitges també estrenarà l'opera prima d'Alberto Evangelio, Visitante, una història sobre dimensions paral·leles amb Iria del Río, Miquel Fernández i Jan Cornet. I el cinema fantàstic espanyol estarà representat per l'homenatge al giallo que Àlex de la Iglesia va rodar a Venècia durant la pandèmia, Veneciafrenia, així com per la barreja de road movie i monster movie de Raúl Cerezo i Fernando González Gómez, La pasajera, i el thriller rural Jacinto, de Javi Camino.

Pel que fa a restriccions sanitàries, el festival està preparant la pròxima edició a partir de les mesures previstes en aquest moment pel Procicat per a actes culturals, amb un 70% d'aforament màxim i un límit de les 12 de la nit per a les sessions. Tanmateix, segon Garcia, el festival "s'adaptarà a les mesures que estiguin vigents en el moment de celebrar-se el festival". Sitges tornarà a tenir edició online aquesta any, però Garcia ha avançat que la plataforma online "serà bastant inferior a la de l'any passat perquè les distribuïdores han endurit les seves condicions". "Anem cap a un model híbrid, però la part online serà cada vegada més petita", vaticina.

stats