MÚSICA
Cultura 04/05/2013

Un disc anomenat 'Convergència i Unió'

Maria Rodés, Ramón Rodríguez i Martí Sales presenten un treball conjunt

Xavier Cervantes
2 min

Barcelona"És un nom que té molt de ganxo; un ganxo contrastat. Durant més de trenta anys ha funcionat molt la marca", diu Martí Sales sobre Convergència i Unió , les paraules que titulen el disc que el cantant dels Surfing Sirles ha fet amb Maria Rodés i Ramón Rodríguez (The New Raemon). "Si ells funcionen, per què no podem funcionar nosaltres?", afegeix Rodés.

Aquest aspecte nominal i les fotografies promocionals davant l'Hotel Majestic podrien ser els arbres que no deixen veure un bosc igualment sorprenent: la col·laboració entre tres músics que han deixat de banda l'alt compromís autoral dels seus projectes principals per posar-se al servei de textos d'Enric Casasses, Núria Martínez-Vernis, Bernard-Marie Koltès i Pere Calders, i fins i tot un fragment de l' Eclesiastès de la Bíblia. "És un bon exemple de fragment de la Bíblia que podria signar un gran poeta", explica Sales, que reconeix que en la tria textual d'aquest projecte hi ha més del Sales poeta que de l'autor de les lletres de les cançons dels Sirles.

Justícia semàntica

Darrere la tria del títol del disc, que va estar a punt de donar nom al grup, no hi ha una broma més o menys enginyosa, sinó un acte de justícia semàntica. "Volíem prendre la potestat d'aquestes dues paraules a una formació política. Convergència i Unió no vol dir Partit Conservador Catalanista de Dretes. Convergència ve de convergir i unió d'unir-se. Fem servir el llenguatge per tornar-li el sentit original", proclama Sales.

En la gènesi del disc intervé un factor molt més prosaic: el fet que cap dels músics dels Surfing Sirles tingui carnet de conduir ni vehicle per transportar els instruments. L'estiu passat havien de tocar al Festival Pròxims del Poble Espanyol, en què també actuaven The New Raemon. Sales va demanar a Rodríguez si podien fer servir el seu amplificador de guitarra. Per agrair-li la generositat, el cantant dels Sirles va regalar a Rodríguez un exemplar del seu llibre Dies feliços a la presó . "Al cap d'uns dies, el Ramón em va dir que li havia agradat molt i que havia pensat que em podia incorporar a un projecte que tenia amb la Maria", recorda Sales.

Rodríguez i Rodés tenien pensat fer una col·laboració que s'havia anat postergant. "Després d'enregistrar el disc Tinieblas por fin -diu Rodríguez-, estava una mica saturat i no tenia ganes d'escriure lletres". I aquí és on intervé Sales, "una gota estranya" que podia tenyir-ho tot plegat amb un color diferent. Rodés no ho veia tan clar. Ella ha col·laborat sovint amb Rodríguez i es coneixen de fa anys. "Estilísticament, fèiem coses molt diferents de les dels Sirles, però al final vaig pensar que aquesta mateixa diferència podia ser interessant", recorda Rodés.

Per arrodonir el caire especial del projecte, van enregistrar el disc a l'estudi de Paco Loco al Puerto de Santa María amb l'ajuda d'altres músics de l'escena catalana com Marc Clos, Clara Vinyals, Ricky Falkner i Lluís Cots.

Avui defensen la convergència i la unió a la Fira de Música al Carrer de Vila-seca i el 29 de juny al Festival PopArb.

stats