El 15 d’octubre, l’atrafegat dia de l’efemèride

El premi Planeta 2015 està exposat a l’entrada del Palau de Congressos sobre un faristol. Espera amo. Els primers visitants s’hi fan selfies i decideixo fer-me’n un. Resulta ideal també perquè les teles facin al seu costat les connexions en directe. S’espera ple d’autoritats. El president Mas ha tingut un dia atrafegat però no faltarà a la cita literària de l’any, com sempre en 15 d’octubre (el dia que van assassinar Lluís Companys), quan s’entrega el Planeta i, des d’enguany, també la data en què Mas va declarar per desobediència davant del jutge. Posats a barrejar temes, qui més qui menys es pensa que és un farol irrealitzable, però ¿i si arriba el dia en què Planeta compleix les amenaces i marxa de Catalunya? Ens perdrem aquest sarau tan freqüentat per periodistes estrella, molt reclamats a la catifa vermella: Manel Fuentes, Matías Prats, Júlia Otero, Mónica Carrillo, Anna Simón, Cristina Pedroche, Montserrat Domínguez i Màxim Huerta. No costa imaginar que és un vespre de vestits de nit, esquenes destapades i talons d’agulla. Veig també glamur cinèfil: Jose Coronado, Mario Casas i Quim Gutiérrez. Ah, calla, que el Quim és amic íntim i actor fetitxe del nom que sona com a finalista d’enguany.

El primer polític que detecto és Josep Sánchez Llibre, acompanyat d’Enric Lacalle, que ha anunciat que es jubila. Fa cara de relaxat, deu ser cert. Qui no té cap aspecte de jubilar-se és Miquel Roca, advocat alhora de la infanta Cristina i de la consellera Rigau. D’això se’n diu versatilitat, sí senyor. Els convidats van desfilant mentre maten la gana amb un tataki de tonyina una mica sec, un farcellet de tomàquet i formatge de cabra i un foie exquisit. Els pròcers de l’empresariat no poden faltar: Godó, Gay de Montellà, Valls i Bonet. A Pilar Eyre l’acompanya un jove elegant, qui sap si l’amor desfermat que relatava a la seva novel·la finalista de l’any passat.

Miquel Iceta arriba sol, i en grapat compareixen la ministra Pastor, María de los Llanos de Luna i José Maria Lasalle, secretari d’estat de Cultura. A qui es divisa millor és a Xavier Garcia Albiol. “És molt alt!”, exclama una bella periodista. Doncs sí, però Ferran Mascarell i Jordi Vilajoana passen a un centímetre d’ell i fan com si no el veiessin. Topo de cara amb Pedro Sánchez, que parla amb José Luis Gundín, cap d’informatius de TVE. Deuen parlar de pluralitat i del panegíric a Franco de fa dues setmanes al programa de Bertín Osborne.

Arriba Artur Mas, fa cara de cansat, però ofereix un ample somriure. Una de les primeres persones que saluda és Jordi Hurtado. Tenen pendent una conversa sobre mites i llegendes i sobre el do de l’eterna joventut. De màrtirs no crec que en parlin.

Més continguts de