Cultura 20/03/2012

Un documental mostra el Jordi Dauder "actor, íntegre, compromès i agitador social"

'Jordi Dauder, la revolució pendent', d'Antoni Verdaguer, tancarà la Mostra de Cinema Llatinoamericà a Lleida

Acn
3 min
Jordi Dauder i Antoni Verdaguer / ACN

BarcelonaEl Jordi Dauder actor, poeta i escriptor. El Jordi Dauder activista, compromès, íntegre i entregat. El Jordi Dauder que es manifestava pel 'No a la guerra'. El Mateu Montsolís de 'Nissaga de poder'. Totes les seves facetes queden recollides en el documental 'Jordi Dauder, la revolució pendent', dirigit per Antoni Verdaguer.

En una entrevista, Verdaguer ha destacat que Dauder va tenir una vida apassionant. El documental repassa la vida de l'actor a través d'una entrevista que li va fer dos mesos abans que morís i d'intervencions d'unes 30 persones que el van conèixer. La preestrena serà en la 18a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, a Lleida, el dia 30, a la cloenda del festival. Verdaguer no ha descobert coses noves a través del documental de la vida de Dauder, perquè ja eren molt amics, i ha recordat que és l'actor amb qui més ha treballat. Un total de 12 vegades. La seva primera trobada va ser amb la pel·lícula 'La teranyina', l'any 90.

Una vida apassionant

El director ha destacat que va ser una persona amb una vida apassionant. Ha recordat que de Jordi Dauder s'ha destacat que "era un home compromès, íntegre i entregat totalment al que feia, que va tenir moltes facetes menys conegudes que la d'actor, com, per exemple, que va ser poeta, escriptor, articulista i un agitador social adscrit a causes com el 'No a la guerra' o el '15-M'". Ha explicat que Dauder va viure 15 anys a París exiliat des de l'any 1957, quan era estudiant, i que en tornar a l'Estat espanyol va viure en la clandestinitat i va participar en manifestacions. "Era un activista politicosocial permanent i un actor tardà", ha indicat. De fet, com explica l'actor al documental, a França feia actuacions, però a Catalunya no es podia posar dalt d'un escenari perquè el buscava la policia.

Dos mesos abans de morir

El documental fa un repàs de la vida de Dauder a partir d'una entrevista concedida per l'actor dos mesos abans de la seva mort. Ha explicat que la base és l'entrevista, però hi ha una trentena d'amics, que han col·laborat amb ell al llarg de la seva vida, que donen la seva opinió. Entre d'altres hi ha Juan Diego, Alberto San Juan, Sanchis Sinisterra, Emma Vilarasau, Josep-Lluís Carod-Rovira i Ferran Mascarell. "Tothom m'ha demostrat com estimaven el Jordi", ha afegit. Verdaguer ha declarat que Dauder aglutinava al seu voltant persones que s'acabaven convertint en amics incondicionals. Verdaguer ha reconegut que tant de bo l'entrevista hagués pogut veure la llum amb l'actor encara viu.

Ha explicat que van a entrevistar Dauder a Madrid. Verdaguer va visitar l'actor el dia abans de fer l'entrevista, però el va trobar tan apagat i dèbil a causa del càncer, que li va plantejar l'opció de fer l'entrevista més endavant. "No m'hauria agradat ensenyar un Jordi abatut, perquè era un personatge divertit, rialler i vital, però em va respondre que tenia moltes ganes de fer-la". L'endemà van fer l'entrevista i Dauder estava en plena forma. Fins i tot l'equip de Verdaguer van preguntar al director si realment estava tan malalt, perquè "el Jordi que hi ha a l'entrevista és el Jordi vitalista, divertit i rialler i que encara pensa que podrà completar les memòries i dirigir un projecte que havia de dirigir una pel·lícula". Tot i això, Dauder va morir dos mesos després.

"Un personatge conseqüent"

Al documental, segons Verdaguer, "es descobrirà un personatge conseqüent i que va saber utilitzar la seva popularitat en el món de la cultura per implicar-la en la lluita diària per qualsevol de les causes que afectessin la majoria de gent". De fet, ha assenyalat que la popularitat de Dauder després de 'Nissaga de poder' era enorme, i ell creia que "s'havia de fer servir per parlar dels temes que afectaven la societat".

Aquest documental no està previst que tingui una exhibició comercial. Verdaguer ha afirmat que es fa perquè a Lleida es pugui dur a terme aquest homenatge, ja que Dauder va estar vinculat a la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya i n'era el director adjunt. Aquesta edició se celebra del 23 al 30 d'aquest mes de març, i el darrer dia es projectarà el documental, en l'acte de cloenda.

La pel·lícula és una coproducció de Nao Cinematogràfica, Segarra Films i Televisió de Catalunya, amb la participació d'AISGE (Artistas Intérpretes Sociedad de Gestión). Es preveu que l'obra s'estreni a TV3 coincidint amb l'estrena de l'últim treball que va fer Dauder, la minisèrie 'Tornarem'. "Que quedi constància d'una persona admirable en tota la seva trajectòria", ha assegurat.

stats