Publicitat
Publicitat

Un documental demostra que Coco Chanel va col·laborar amb els nazis

La televisió pública francesa mostra documents del ministeri de Defensa que constaten que la dissenyadora tenia el codi F-7124

No és cap secret que Coco Chanel va col·laborar amb els nazis. El 2011 ho detallava Hal Vaughan a la biografia 'Sleeping with the enemy'. La televisió francesa, però, va emetre un documental, 'L'Ombre d'un doute' ['L'ombra d'un dubte'] que va batre rècords d'audiència i que demostrava, amb documents del ministeri de Defensa francès, que Chanel era una agent, el seu àlies era Westminster –el motiu d'aquest nom és la seva relació amb el duc de Westminster cap als anys 20– i el seu codi era l'F-7124.

Segons el documental, Chanel va començar a col·laborar amb els nazis el 1940, i el 1943 es va reunir a Madrid amb Winston Churchill per intentar negociar una treva.

Nascuda el 1883, Chanel va ingressar als 12 anys en un convent perquè es va quedar òrfena. Segons la biografia de Vaughan, des d'aquell moment la dissenyadora va considerar que ho havia perdut tot: "Des de la meva tendra infància, he tingut la certesa que se m'ha arrabassat tot, estic morta". Chanel tenia un gran talent creatiu, però mai va amagar els seus sentiments antisemites i homòfobs. Durant la Segona Guerra Mundial es va convertir en l'amant de l'agent nazi Hans Günter von Dincklage.

Al llibre, Vaughan ja revelava que Chanel va utilitzar la influència dels nazis per intentar recuperar la indústria del perfum associat al seu nom, que en aquell moment estava a mans d'una família jueva, els Wertheimer. Malgrat aquesta col·laboració, Chanel mai va patir represàlies. Va utilitzar les seves influències i el seu poder per protegir-se a si mateixa.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT