Publicitat
Publicitat

Música

El director d'orquestra Riccardo Muti rep el premi Birgit Nilsson

Plácido Domingo va ser el primer de rebre aquest guardó, dotat amb uns 725.000 euros, i que avui premia la passió per la música demostrada per Muti

El mestre de la batuta italià Riccardo Muti (Nàpols, 1941), rep avui, dijous, a Estocolm el premi instituït per la famosa soprano sueca Birgit Nilsson (1918-2005), dotat amb uns 725.000 euros i que va inaugurar el tenor Plácido Domingo.

La cerimònia tindrà lloc aquesta nit a l'Òpera d'aquesta capital i Muti rebrà el guardó de mans del rei de Suècia, Carles Gustau XVI, durant una cerimònia en què el Cor de la Reial Òpera Sueca i el de la Ràdio Sueca, acompanyades per l'Orquestra Reial i sota la direcció de Gianandrea Noseda, interpretaran Va, Pensiero, del tercer acte de Nabucco, de Giuseppe Verdi.

Si el primer premi Birgit Nilsson es va concedir per desig expressat per la cantant abans de morir a Plácido Domingo, el segon ha estat per decisió d'un jurat integrat pel president de la Filharmònica de Viena, Clemens Hellberg, la codirectora del festival de Bayreuth , Eva Wagner-Pasquier, el director de l'òpera de Malmö, Bengt Hall, el de l'òpera de Seattle, Speight Jenkins, i Rupert Chrstiansen, crític del Daily Telegraph.

El president de la fundació Birgit Nilsson, l'austríac Rutbert Reisch, exdirector financer del grup Volkswagen, que quan era un jove estudiant va conèixer, el 1968, la soprano a la Staatsoper de Viena i va travar estreta amistat amb ella, va explicar que aquesta va voler premiar "l'excel·lència" en el terreny musical.
"No és un premi per a joves talents sinó per a personalitats que portin almenys dues dècades de dedicació a la interpretació musical i que hagin deixat la seva empremta per a benefici de generacions futures", va precisar Reisch, que va destacar la importància de l'experiència i la maduresa, sense les quals no hi pot haver profunditat en el terreny interpretatiu.
El guardonat ha de brillar a més amb un estil propi, que el distingeixi, i ha de ser al mateix temps una personalitat que gaudeixi de reconeixement internacional, però en cap cas la fama es deurà a una altra cosa que no sigui el seu geni interpretatiu.

El president de la fundació Birgit Nilsson va assenyalar que per decisió de la cantant, el premi es concedirà cada tres anys, encara que excepcionalment aquest interval podria ser de només dos anys i fins i tot declarar-se desert, però sempre estarà dotat amb uns 725.000 euros, xifra que el fa el més generós en l'àmbit de la música clàssica. Els guardonats poden ser directors d'orquestra, cantants d'òpera, però també institucions com una orquestra, un cor o fins i tot un teatre de l'òpera encara que en aquest últim cas, va explicar Reisch, seria únicament per una determinada producció. No està previst, però, incloure a instrumentistes perquè per a ells ja hi ha altres premis, ha afegit.

En el cas de Riccardo Muti, el jurat va tenir en compte la seva "total dedicació a les intencions del compositor" en les seves interpretacions així com la "passió per la música demostrada al llarg de moltes dècades" de carrera.
Muti, a qui el llegendari Herbert von Karajan va convidar el 1971 a prendre la batuta al festival de Salzburg, amb el qual ha col·laborat en els quaranta anys transcorreguts i que ha dirigit les més prestigioses orquestres del món, com les Filharmòniques de Viena, Berlín i Nova York, va ser nomenat el 2008 titular de la Simfònica de Chicago. El 2004 va fundar l'Orquestra Juvenil Luigi Cherubini, integrada per joves músics seleccionats d'entre 600 instrumentistes de tot Itàlia, i ha fet concerts en nombrosos llocs fracturats per la violència o les crisis com Sarajevo i Beirut.

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT