Cultura 05/03/2015

La Justícia europea dictamina que no es pot aplicar un IVA reduït als llibres electrònics

França i Luxemburg aplicaven des de 2012 un IVA de l'5,5 i del 3% per als 'ebooks'

Europa Press
2 min
ebook

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat aquest dijous que no es pot aplicar un tipus d'IVA reduït als llibres electrònics, ja que aquest avantatge s'aplica únicament al subministrament de llibres "en qualsevol mitjà de suport físic", d'acord amb el que estableix la directiva sobre l'IVA.

Així, el Tribuna conclou que els tipus reduïts d'IVA són aplicables a les operacions de distribució de llibres "en suport físic" i subratlla que la norma "exclou qualsevol possibilitat d'aplicar un tipus reduït als serveis subministrats per via electrònica"

Aquesta sentència estima els recursos per "incompliment" presentats per la Comissió Europea contra França i Luxemburg, països que apliquen un tipus reduït d'IVA a les publicacions electròniques des de 2012, del 5,5 i del 3%, respectivament.

En la seva interpretació de la directiva, el Tribunal admet que el llibre electrònic necessita un suport físic, com un ordinador, per exemple, per a la seva lectura, però adverteix que "aquest suport no està inclòs en la distribució de llibres electrònics", per la que aquesta categoria no està compresa en l'àmbit d'aplicació de l'Annex III de la directiva europea per als IVA reduïts.

El concepte de 'ebook' al qual afecta aquesta sentència abasta des dels llibres distribuïts mitjançant descàrrega o visionat en línia (streaming) des d'Internet, com, per exemple, els textos que es poden consultar des del telèfon mòbil, un lector de llibres o qualsevol altre sistema de lectura.

A més, el tribunal rebutja que la distribució de llibres digitals constitueixi un lliurament de béns, en lloc d'un servei, ja que només es pot qualificar de "bé corporal" el suport físic que permet la lectura i que no s'inclou en la venda.

En el seu recurs, Brussel·les també havia retret que a Luxemburg s'apliqués un tipus superreduït del 3%, tot i que la directiva estableix que no pot ser inferior del 5%. El Tribunal respon que un Estat membre pot aplicar tipus inferiors al 5% amb la condició que sigui conforme a la legislació de la UE, però considera que tampoc es compleix aquest requisit.

En qualsevol cas, el TJUE assenyala que la seva sentència sobre França i Luxemburg no és obstacle perquè els estats membres apliquin IVA reduït als llibres en suport físic, com els impresos en paper.

stats