LLIBRES
Cultura 23/07/2012

El sector editorial i cultural valora la tasca de Tusquets en la descoberta de talents literaris

El conseller Mascarell, el ministre Wert i amics com Castellet i Herralde en destaquen també el vessant d'autora sensible, crítica, sincera

Ara
2 min

BarcelonaJorge Herralde, editor: "Va fer una de les millors col·leccions de literatura espanyola que hi ha hagut. Era una persona d'una lucidesa extraordinària. Es manifestava com a feminista i d'esquerres amb una mirada molt propera a les escriptores, al seu catàleg se n'hi poden trobar grans firmes. Va ser una molt bona novel·lista".

Ferran Mascarell ha definit Tusquets com "una gran dama entre els 'senyors de Barcelona'": "Una dona enormement sensible, lluitadora, crítica, gran escriptora i magnífica editora. Va eixamplar els marges de la nostra llibertat personal amb la seva tasca editorial. Va posar a la nostra disposició una bona part de la millor literatura internacional que es feia en aquells moments dels anys 60, 70 i 80".

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, ha lamentat la mort "d'una gran escriptora i editora". "Va ser una escriptora compromesa i innovadora que va utilitzar un estil narratiu molt original per tractar temes que pocs abans havien abordat. Com a editora va ser una font quasi inesgotable de descobriment de nou talent en la narrativa espanyola. La feina de renovació dels panorames narratius espanyols fet per Lumen té un valor incalculable".

Josep Maria Castellet, crític literari i assagista, ha destacat el "paper capital" que va jugar Esther Tusquets dins el camp de l'edició i ha afegit que va ser una escriptora "amb una sinceritat fora d'allò corrent" que "va portar el gènere de l'autobiografia cap a camins desconeguts a Espanya".

Jaume Ciurana, regidor de Cultura de Barcelona i tinent d'alcalde, afirmava que "si avui Barcelona és una referència per a la indústria editorial és gràcies a la feina essencial que, dia a dia i amb molt esforç i rigor, van fer persones com Esther Tusquets. La nòmina d'escriptors i escriptores que ens ha descobert des de la seva tasca com a editora és enorme".

stats