ABUSOS SEXUALS
Cultura 12/12/2019

Elena Poniatowska explica que l'escriptor Juan José Arreola la va violar i la va deixar embarassada

La seva acusació se suma a la de Tita Valencia, que també afirma que l'autor la va agredir

Núria Juanico
2 min
Elena Poniatowska

BarcelonaL'escriptora mexicana Elena Poniatowska, guanyadora el 2013 del premi Cervantes, explica al seu últim llibre, El amante polaco (Seix Barral), que el també escriptor Juan José Arreola va abusar sexualment d'ella. A la novel·la l'agressor s'anomena "el mestre", i Poniatowska explica com, a mitjans dels anys 50, la visitava un cop a la setmana al seu apartament. Poniatowska relata l'admiració que sentia per l'home, fins que, una tarda, va abusar d'ella sexualment i la va deixar embarassada. En cap moment del llibre l'escriptora revela el nom real de l'agressor, però en una entrevista al diari mexicà Excélsior ha afirmat que "el mestre" era l'escriptor Juan José Arreola, que va morir el 2001.

"Ja se sabia, molts ho sabien. No cal dir-ho, per què fer-ho. Arreola era un adult, un home casat i amb tres fills i 20 anys més gran que jo", afirma Poniatowska. "La família d'Arreola parla de respecte, però la respectuosa vaig ser jo. Mai vaig demanar res, maig vaig tornar a veure'l, vaig guardar silenci", diu Poniatowska en una carta enviada al diari mexicà Sin Embargo. L'escriptora també explica que va donar a llum al seu fill el 1955 a Itàlia i que la van aconsellar que el donés en adopció, però que s'hi va negar. A més, aclareix que va deixar llegir la novel·la al seu fill i que "li va semblar bé que ho publiqués".

El testimoni de Poniatowska se suma al de la poeta i pianista mexicana Tita Valencia. Al llibre Minotauromaquia, publicat als anys 70, Valencia narrava la història d'una protagonista que pateix violència de gènere i que, en una entrevista a El País publicada fa uns dies, va atribuir a les seves experiències personals amb Juan José Arreola. Tant Valencia com Poniatowska van ser alumnes d'un taller literari impartit per Arreola. La família de l'escriptor ha publicat un comunicat en què afirma que "la veritat dels fets d'aquells anys s'ha transformat avui en una injusta narrativa de falsedats que no es poden passar per alt".

Elena Poniatowska va néixer a París el 1932, filla de l'hereu de la Corona polonesa, Jean Joseph Evremond Sperry Poniatowski (descendent directe del rei Estanislau II de Polònia) i de la mexicana María de los Dolores Amor Escandón. Va viure a la capital francesa fins als 9 anys, fins que la Segona Guerra Mundial va obligar la seva mare a marxar cap al sud de França juntament amb les seves dues filles i després establir-se a Mèxic, mentre el seu pare lluitava amb l'exèrcit francès i participava en el Desembarcament de Normandia. Poniatowska va començar a treballar al diari Excélsior el 1953, i un any després va donar a conèixer la seva primera obra de ficció, Lilus Kikus. A partir de llavors va combinar la creació periodística i la literària. Alguns dels seus llibres més coneguts són Hasta no verte Jesús mío (1969), La herida de Paulina: crónica del embarazo de una niña violada (2000) i La piel del cielo (2001). L'any 2011 va guanyar el premi Biblioteca Breve, convocat per l'editorial Seix Barral, amb Leonora, una novel·la sobre la pintora surrealista i escriptora Leonora Carrington.

stats