Patrimoni
Cultura Patrimoni 28/09/2021

Enderroquen part d'un mur d'origen romà al Poble-sec per construir-hi pisos

L'Ajuntament de Barcelona ha aturat les obres i sancionarà l'empresa que ha fet malbé el patrimoni

2 min
imatges del mur malmès

BarcelonaUn mur de pedra seca d'origen romà i d'almenys 2.000 anys d'història ha quedat malmès per unes obres al barri de la Satàlia, al Poble-sec de Barcelona, al vessant nord-oriental de la muntanya de Montjuïc. "Té uns dos metres d'alçada, un gruix d'uns 80 centímetres i una llargada d'uns 100 metres. És un dels elements més emblemàtics del patrimoni de la Satàlia", afirma l'arqueòleg Josep Maria Palet, director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

Les obres que han malmès el mur, segons el consistori, les feia una empresa privada i es van aturar el 24 d'agost, després de l'avís dels veïns. "Aquest i altres elements històrics estan protegits pel pla especial de millora urbana de la Satàlia, coproduït amb el veïnat i aprovat el 2016", assegura l'Ajuntament de Barcelona. El districte de Sants-Montjuïc ha obert un procés sancionador que pot arribar a un import de fins a 150.000 euros i que implica també la restitució del mur per part de l'empresa.

Palet va dirigir un estudi d'aquest barri entre el 2007 i el 2008: Paisatge històric a la muntanya de Montjuïc: resultats del projecte de la Satàlia, que es va fer amb la intenció de verificar l'existència d'un possible tram de la via romana de Bàrcino al Llobregat. Era una petició dels veïns que volien salvar el barri després que l'Ajuntament de Barcelona anunciés un pla de gestió de la muntanya de Montjuïc que afectava la Satàlia i que preveia una gran zona verda. L'Associació de Veïns va batallar molt per impedir el projecte, perquè temien l'enderroc del barri, i un dels arguments esgrimits va ser precisament el tram de la via romana de Bàrcino al Llobregat. El consistori, finalment, va donar la raó als veïns.

Les obres que s'estan fent al costat del mur

L'estudi va confirmar traces de camins antics i fronts de pedrera. En aquell moment es conservaven traces de tres camins històrics a la trama urbana: el carrer de la Creu dels Molers, el passatge Antic de València (el que s'ha vist afectat amb les últimes obres) i el carrer de Margarit. "Aquests camins i sistemes viaris es remunten a l'època romana. Parcialment conservats al barri, encara perduren i es van adaptar a diversos canvis durant l'antiguitat tardana i l'època medieval", assegura Palet.

stats