Cultura 01/09/2012

"Un enfocament precís i rigorós en temps d'austeritat"

2 min
Conjunt residencial Tietgen Dormitory, Copenhaguen.

Lene Tranberg

Ha rebut el RIBA European Award en tres ocasions per la Copenhagen Business School Faculty, el Tietgen Dormitori i la Royal Playhouse a Copenhaguen. La seva oficina està involucrada en investigacions i edificacions pilot orientades a la millora de la sostenibilitat

Aquestes intervencions cuidades i discretes -plaça, galeria i pavimentació- pregonen l'ús i el compromís d'un gest arquitectònic generós amb una invocació clarament urbana. En el context urbà, l'escala i la robustesa dels edificis industrials existents són uns actius cívics únics que es poden recuperar, renovar i revigoritzar per, així, regenerar la memòria compartida amb l'ajuda d'una nova funció i finalitat.

Tant la nova plaça com la galeria fan front a la presència física del passat i el tracten com una matèria de treball. A Can Ribas, Ferrer fa ús de la memòria industrial com a element de disseny i organitza l'escenografia urbana al voltant de la xemeneia amb façanes de gres de musicalitat monòtona, inspirades pel ritme de les pilastres existents per compondre noves obertures que filtrin i emmarquin la vida del veïnat.

El caràcter de les superfícies exposades -gres local, formigó i acer Corten- posseeix una honestedat i un vigor que estableixen una connexió entre el passat i el present. El projecte exemplifica un enfocament arquitectònic precís i rigorós en temps d'austeritat que assoleix uns resultats elegants i evocadors.

Can Ribas és testimoni d'una vida que afirma la capacitat d'interpretar i desenvolupar el caràcter i la història d'un lloc concret. Un concepte arquitectònic poètic i ric en espais que dota d'una nova identitat, que reafirma i, a la vegada, desafia la nostra comprensió de la natura de la memòria en una ciutat viva.

stats