Cultura 06/07/2016

Santi Vila desafia la justícia: no entregarà les obres de Sixena a temps

El conseller afirma que és "inassumible" la data límit marcada pel jutge del 25 de juliol

Laura Serra
4 min
El segon tinent d'alcalde a l'àmbit de Cultura i Economia, Jaume Collboni, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el director del MNAC, Pepe Serra, a la sala on hi ha obres de Sixena

BarcelonaEl conseller de Cultura, Santi Vila, ha fet públic que la Generalitat no tornarà els objectes de Sixena a l'Aragó abans del dia que dicta el jutjat d'Osca, el 25 de juliol. Ho ha anunciat via Twitter:

Es tracta d'un desafiament a la justícia que el conseller justifica pels tràmits que cal complimentar per poder fer efectiva l'entrega dels objectes. Aquest dijous la jutge d'Osca rebrà la notificació en què, com ja apuntava dimarts en la seva compareixença al MNAC, el conseller afirma que el govern té interès a complir aquesta resolució judicial, però li recorda que Catalunya té estatutàriament competències exclusives en museus i patrimoni, i que el marc legal català obliga preceptivament a una sèrie de protocols per autoritzar el trasllat, moviment o dispersió de la seva col·lecció, segons la llei de patrimoni i la llei de museus catalanes. Això vol dir tràmits com convocar la Junta de Museus (cosa que passarà el 13 de juliol) i que Economia emeti un expedient per desafectar les obres, expliquen fonts de la conselleria de Cultura.

Amb tot plegat, el procés s’allargarà fins després del 25 de juliol, indica el conseller a la jutge. Caldrà veure quant es fa esperar la resposta. El Govern ha optat per l'estratègia de guanyar temps, l'últim recurs que té entre mans després que ahir el jutjat aragonès li tombés l'últim recurs de revisió de la data del trasllat. Si aquest procediment s'allarga, pel camí podria ser que l'Audiència Provincial d'Osca resolgués el recurs plantejat per la Generalitat fa més d'un any sobre el fons de la qüestió –la propietat de les 97 peces en litigi– i, si donés la raó a Catalunya, se suspendria aquesta execució provisional. En cas de sentència desfavorable, encara podria recórrer al Tribunal Suprem.

La interlocutòria també ordena a la Generalitat comunicar, el 20 de juliol com a molt tard, "de quina manera procedirà al trasllat dels béns i a quina hora arribaran al lloc assignat per poder adoptar les mesures necessàries". El conseller de Cultura també afirma en la seva carta que serà impossible fer-ho. L’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, exigia que es fes complir la sentència encara que fos enviant la brigada de patrimoni històric de la policia judicial.

Caldrà veure què passa a nivell judicial. De moment, avui ja hi ha hagut un efecte polític i és que el govern aragonès s'ha retirat d'una jornada sobre la llengua catalana per la crisi del cas Sixena, cosa que demostra que la via política és via morta.

Manifestació a Lleida

Aquest anunci arriba hores després que dimecres al matí la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida hagi expressat el seu "desconcert" i hagi demanat explicacions al conseller de Cultura arran de l'anunci de l'inici dels tràmits per fer efectiva l'entrega a l'Aragó de les 97 obres d'art del monestir de Sixena –que es troben repartides entre el MNAC i el Museu de Lleida–. Des de la plataforma demanaven a Vila un "aclariment públic i urgent" sobre quin és el posicionament de Cultura i, en aquest sentit, exigien un acord de govern en defensa de la unitat de totes dues col·leccions i que deixi clar que en cap cas es produirà l'entrega de les obres "de forma autoritzada per la Generalitat". En una reunió a Barcelona el 22 de juny amb membres de la plataforma el compromís del departament de Cultura va ser que cap de les obres de Sixena sortirien de Catalunya, atenent el que estableix el marc normatiu català i especialment la llei de patrimoni pel que fa a la preservació de la unitat de les col·leccions del MNAC i del Museu de Lleida.

La plataforma ha convocat per al dijous 14 de juliol al vespre davant el Museu de Lleida una festa "de caire reivindicatiu", que s'acabarà de perfilar en funció de quina sigui la resposta de Santi Vila i dels esdeveniments que puguin tenir lloc en els pròxims dies.

Les entitats lleidatanes aquest dimecres davant del Museu de Lleida

Un cas que obre "la caixa dels trons"

El portaveu de la plataforma, Xavier Quinquillà, ha reconegut que l'entrega a l'Aragó de les 97 obres d'art procedents del monestir de Sixena suposaria "un precedent en tots els efectes" pel que fa al litigi sobre les 112 obres d'art originàries de poblacions de la Franja de Ponent que es troben al Museu de Lleida i que també reclama el govern d'Aragó. De la mateixa manera, considera que suposaria "obrir la caixa dels trons", ja que es posaria en qüestió la unitat de les col·leccions dels diferents equipaments museístics "a nivell mundial". "En el cas del Museu de Lleida estem parlant d'unes obres que van ser adquirides d'una forma absolutament legítima i legal i, per tant, en cap cas es pot parlar d'espoli, com sí que es dóna en altres col·leccions museístiques", ha remarcat Quinquillà.

El portaveu de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha lamentat que en la compareixença d'aquest dimarts de Santi Vila al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no s'hagués comptat amb la participació de cap representant d'institucions o de la societat lleidatana. Segons Quinquillà, "es tracta d'un conflicte en clau nacional i que afecta l'àmbit competencial de la Generalitat".

stats