Cultura 30/04/2012

Una església de l'Hospitalet de Llobregat decora l'absis amb un grafit de romànic català

Els artistes, que no han cobrat res per l'encàrrec del mossèn, han dedicat més d'un mes a documentar-se i a fer els esbossos a llapis i aquarel·la

Efe
3 min
L'absis de l'església de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet de Llobregat / ACN

BarcelonaQuan el rector de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet de Llobregat va decidir, fa uns mesos, decorar l'absis del temple, va recórrer a Internet, on va topar amb la feina de Rudi, un artista urbà expert en murals de grafit. El mossèn no s'ho va pensar i li va encarregar les pintures de l'altar major.

A Rudi, de 38 anys i de Càceres, la trucada del rector Ramon Mor el va deixar perplex, però va acceptar de manera immediata el repte que suposava adaptar les tècniques del seu estil no només a la temàtica religiosa, sinó a un espai tan complicat com l'absis d'una església, havent-se d'inspirar, a més, en el romànic català.

Rudi va trucar el seu amic House, un artista madrileny també acostumat a treballar al carrer, per emprendre a quatre mans aquest encàrrec, que havia d'incloure les imatges de la verge i el nen, la patrona Santa Eulàlia i la d'una família que simbolitzés els fidels d'aquest barri obrer de l'Hospitalet.

L'objectiu de Ramon Mor, que porta menys d'un any al capdavant de la parròquia, era decorar l'absis de l'altar major d'aquesta església construïda l'any 1957, que li resultava "solemne però molt buit", i a la vegada llançar un missatge d'optimisme i solidaritat cap als fidels en un moment de crisi.

Va demanar permís a l'arquebisbat, encara que no va especificar que havia optat per un artista grafiter per al mural. "El millor era que quan el veiessin opinessin aleshores si valia o no valia la pena", diu convençut Mor.

El primer que va fer el rector va ser proposar a Rudi que visités el MNAC per inspirar-se en les peces del romànic català -de fet Santa Eulàlia de Provençana es troba al costat d'una ermita del segle XII-, perquè creia que aquest estil auster i a la vegada de colors vius era el més adequat per al temple.

Els creadors reconeixen que el més complicat va ser com acostar-se al romànic. "Vam haver d'analitzar les expressions, les mirades. Només amb una línia canvies i passes a un altre estil. Vam estudiar com ho feien, els traços, els colors plans i encaixar-ho en una cúpula perquè des de baix es veiés bé", assenyala Rudi, que diu que "tot el mural està fet amb aerosols, menys una mica de pinzell en negre per donar-li el toc de l'estil".

Tot i això, Rudi subratlla que el mural de Santa Eulàlia no és un grafit: "El grafit és un estil, això és una decoració mural feta amb aerosol, però no té l'estil del grafit".

Els artistes, que no han cobrat res per aquest l'encàrrec del mòssen, van dedicar més d'un mes a documentar-se i a fer els esbossos a llapis i aquarel·la.

Rudi i House han estat deu dies a les bastides, pintant intensament en jornades maratonianes per poder acabar l'obra per al cap de setmana passat, ja que dissabte hi havia programat un casament i s'havia de tenir enllestit.

"Si la gent no sabés que el mural està fet per grafiters, per la qualitat del dibuix i de l'acabat, per la mida del traç, tan prim i perfecte, ningú pensaria que està fet amb esprais", reconeix el rector de Santa Eulàlia.

Al capellà se'l veu encantat amb els resultats. Els fidels i veïns del barri que s'han acostat també n'estan. I sembla que la fama d'aquests frescos del segle XXI s'està estenent, ja que en les últimes setmanes els responsables d'altres parròquies s'han posat en contacte amb Mossèn Mor, perquè estan interessats a fer alguna intervenció similar.

"L'art, ja sigui per un mitjà com el grafit, l'oli o l'aquarel·la, quan és bonic, ressalta i treu el millor de l'ésser humà", diu esperançat el rector, que vol animar els fidels en un moment d'incertesa.

stats