POLÍTICA CULTURAL
Cultura 14/05/2012

El govern espanyol aprovarà dimecres l'esborrany de la llei de mecenatge

El secretari d'Estat de Cultura, J.M.Lassalle, defensa a Barcelona una reforma "que no privatitza la cultura perquè no substitueix la iniciativa pública sinó que la complementa"

Laura Serra
1 min

BarcelonaEl secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, ha anunciat avui a Barcelona que dimecres s'aprovarà a la comissió d'assumptes culturals l'esborrany de la llei de mecenatge. El ministre ha defensat aquesta reforma legislativa servirà per fer sostenible un sistema d'institucions culturals tocades per la crisi. Lassalle, tot i que demana un pacte d'Estat, s'ha compromès a discutir amb CiU l'avantprojecte de llei que s'hauria de redactar el mes que ve i aprovar entre juny i setembre, de manera que fos efectiva en l'exercici 2013.

Sense entrar en detalls, Lassalle ha defensat els incentius i deduccions que suposarà la llei, tant per a persones jurídiques com físiques (introdeuix així el paper del micromecenatge), pel "component de socialització de la cultura" que suposarà. Ha insistit que el mecenatge "no competeix ni substitueix els poders públics sinó que amplia i allibera la cultura dels cotilles que li han imposat les polítiques i les subvencions", ha dit: "Democratitza la cultura".

La llei de participació social i mecenatge espanyola seguirà el model francès. Al país veí, des que el 2003 els incentius i deduccions es van aplicar, les donacions han passat dels 150 milions d'euros als 683 milions, "s'han multiplicat per 5,3", ha dit Lassalle. "Per què negar al nostre país aquest incentiu cultural si funciona a Europa?", ha preguntat. La llei serà transversal –afectarà a entitats no de lucre educatives, esportives, culturals, mediambientals, etc–, inclourà mesures tributàries, recollirà les entitats que poden ser beneficiàries i alhora es reconeixerà la condició de mecenes.

stats