El govern espanyol ordenarà l'exhumació de Franco aquest divendres

Sánchez no cedirà a l'exigència dels Franco d'enterrar el dictador a l'Almudena

Tot indica que el llarg culebró de l'exhumació de Franco, anunciada ja fa més de sis mesos, està a punt d'arribar al final. Aquest divendres, 15 de febrer, l'executiu espanyol donarà l'ordre perquè el cos embalsamat del dictador abandoni la basílica del Valle de los Caídos on rep homenatges des de fa més de 40 anys. El govern espanyol descarta que sigui traslladat, tal com reivindiquen els nets del dictador, a la cripta de l'Almudena.

Els Franco a l’Almudena: una cripta de potentats i aristòcrates

Ha estat un procés llarg en què el govern espanyol ha hagut de fer front sobretot a la família de Franco i als monjos del Valle de los Caídos. Però, segons el govern espanyol, ni els uns ni els altres poden impedir l'exhumació: "L'exhumació de les restes mortals de Franco no depenen ni de l'autorització dels familiars ni de l'autorització de l'Església, sinó d'un mandat legal" afirma l'executiu en un escrit.

El govern espanyol deixa clar que el destí de les despulles de Franco no serà l'Almudena, tal com volien els seus nets. A la cripta de la catedral, al cor de Madrid, la família hi té comprat un espai. Allà hi ha enterrada la filla del dictador, Carmen Franco, i el seu marit, Cristóbal Martínez-Bordiú, marquès de Villaverde. El govern espanyol aporta un document que va encarregar a la Delegació del Govern de Madrid i que al·lega problemes de seguretat per impedir l'enterrament de Franco a l'Almudena. Segons aquest informe, de 21 pàgines, el "primer problema" de seguretat que es produiria és que el lloc no podria "absorbir amb normalitat l'elevat nombre de visites que inevitablement atrauria la sepultura". A més, segons l'informe, plantejaria problemes de seguretat des del punt de vista de risc terrorista. L'informe aporta les visites del Valle de los Caídos per constatar que Franco atrau públic: 366.202 visitants només el 2018.

La Delegació del govern espanyol desaconsella enterrar Franco a l'Almudena per raons de seguretat i ordre públic

Per intentar arribar a un nou acord, el govern dona 15 dies més a la família perquè indiquin una alternativa per inhumar el dictador que no sigui l'Almudena. El govern explicita que el lloc on ha de ser enterrat Franco ha de complir una sèrie de requisits que garanteixin l'ordre públic i la seguretat ciutadana i el "respecte als drets i llibertats". L'Almudena no compliria aquests requisits.

Davant la negativa del prior del Valle de los Caídos a facilitar l'accés als tècnics perquè procedeixin a l'exhumació, el govern espanyol també es pronuncia i assegura que malgrat reconèixer que l'espai d'una església és "inviolable", l'autorització "no pot ser negada quan es refereix al compliment d'una resolució legal com aquesta".

Ha sigut un camí ple d'obstacles, però el govern espanyol assegura que tot el procés "ha estat instruït amb un respecte escrupolós i s'han seguit totes les normes aplicables, amb l'objectiu de mantenir les màximes garanties legals a la família Franco i a la resta d'interessats en el procediment".

El govern reconeix en el seu escrit que el procés d’exhumació s’ha allargat molt més del previst pel "comportament obstruccionista que han tingut els familiars de Francico Franco" i altres interessats, com la Fundació Francisco Franco, l’Associació per la Defensa del Valle de los Caídos i l’Abadia Benedictina de la Santa Cruz del Valle. Tots ells han batallat força: s’han presentat recursos a tots els tràmits, han recusat 12 vegades la instructora del procediment i, fins i tot, s’han querellat criminalment contra ella i contra els funcionaris dels ministeris responsables i de Patrimoni Nacional que estaven tramitant el procediment. La querella, però, ha sigut rebutjada, i també les denúncies presentades davant els jutjats de primera instància. Els afectats no es rendeixen: han anunciat accions futures.

Més continguts de