El govern espanyol tornarà a modificar la llei per evitar que Franco sigui enterrat en un lloc públic

S'imposaran sancions als espais on s'exalti la figura del dictador

Si treure Franco del Valle de los Caídos ha costat 40 anys, ara evitar que el tornin a inhumar, com desitgen els seus nets, al cor de Madrid, s'està convertint en un procés lent i complex. Després del viatge de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, al Vaticà per intentar obtenir l'aliança de l'Església catòlica, el següent pas és tornar a modificar la llei de memòria històrica.

La Moncloa diu que no s'enterrarà Franco a l'Almudena i el Vaticà evita posicionar-se

Segons anuncien diferents mitjans, el govern planteja que la llei especifiqui que les restes del dictador no poden ser enterrades en un lloc accessible per al públic. Per tant, la cripta de l'Almudena quedaria del tot descartada. D'altra banda, la nova reforma responsabilitzaria (per acció o omissió) els titulars dels espais públics de qualsevol acte d'exaltació del franquisme. Les sancions no només serien pecuniàries sinó que també podrien comportar el tancament temporal o definitiu dels espais en què es glorifiqui el dictador.

Més de 266.000 firmes per retirar la medalla al torturador Billy el Niño

El govern espanyol, amb la nova legislació, també vol retirar les condecoracions a figures tan polèmiques com la del Billy el Niño. En principi, el PSOE confia obtenir el suport de tots els grups parlamentaris exceptuant el PP i Ciutadans, que ja han demanat que s'allargui ( fins dimarts) el termini per presentar les esmenes. Per tant, el procés per treure Franco del Valle de los Caídos es pot allargar força. És una incògnita si el dictador abandonarà el seu mausoleu, tal com va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abans de Nadal.

Més continguts de