Cultura 01/06/2012

Els experiments de Mabel Palacín després de la Biennal de Venècia

A.r.t.
2 min
L'interior d'una habitació del barri de la Mina en el projecte de Mabel Palacín.

BARCELONA.L'artista Mabel Palacín treballa de manera paral·lela en diversos projectes. Encara ha d'acabar de desenvolupar 180º , el projecte amb què va representar Catalunya i les Illes Balears en l'última edició de la Biennal de Venècia, i ja està preparant noves obres. Coincidint amb la fira Loop, que enguany es capbussa en les vicissituds de les produccions de les obres videoart amb un congrés, l'artista presenta a la galeria Àngels Barcelona Circunvalación externa , una instal·lació de vídeo que és, també, "un model d'experimentació" del projecte que desenvoluparà l'any que ve en cinc països diferents, segons afirma l'artista. El treball que exposa a la galeria està compostper dos vídeos que mostren un interior del barri de la Mina i un altre de Sarrià. Tots dos apareixen deshabitats. L'únic que tenen en comú aquestes dues habitacions és una televisió, que hi ha al centre de cadascuna. S'hi poden veure les mateixes imatges, una combinació de vídeos d'arxiu i les suposades filmacions que ha fet el personatge que protagonitza la peça.

Un home que es troba sol en una ciutat completament buida. Aquest és el punt de partida de la història que Mabel Palacín vol narrar amb la seva obra. Les històries no són lineals ni inequívoques, sinó que l'artista posa l'accent en el vessant visual del relat. "Les històries no només són verbals, la càmera també és un estímul per al pensament", afirma, i deixa en mans de l'espectador reconstruir-la i interpretar-la. Art i política es connecten.

Els vídeos de Mabel Palacín estan formats per nombroses capes. Cal tenir en compte el context en què es veuen, el que queda fora de camp i, fins i tot, la textura de les imatges. La de les que es veuen dins les televisions de Circunvalación externa és diferent de la dels interiors. Palacín afirma que representen la memòria del personatge. Aquest fet i l'ús d'imatges d'arxiu formen part de la reflexió sobre la imatge, la seva circulació i els seus usos, que porta a terme des de fa més de 20 anys.

stats