Fotografia
Cultura 01/09/2014

Una exposició mostra 41 fotografies inèdites de la França de la Gran Guerra

Les plaques originals de les imatges van ser trobades per casualitat a l'antic mercat dels Encants de Barcelona per la comissària de la mostra, Francesca Portolés

Acn
1 min

BarcelonaL'Agrupació Fotogràfica de Catalunya acull l'exposició 'La Gran Guerra', que mostra 41 imatges inèdites d'un autor anònim al camp de batalla del nord de França entre els anys 1914 i 1918. Les fotografies, que es poden veure gratuïtament fins al 30 de setembre, estan presentades en diversos formats: sobre paper, en 3D i amb un estereoscopi de grans dimensions. Es tracta de fotografies estereoscòpiques, on cada placa conté dues imatges pràcticament idèntiques que corresponen a la visió de cada ull del fotògraf.

Aquesta exposició neix d'una troballa casual: la comissària de la mostra, Francesca Portolés, va descobrir les plaques de vidre i el visor estereoscòpic original a una parada de l'antic mercat dels Encants, ara fa 10 anys. Portolés explica que va comprar la capsa que contenia les plaques perquè en una de les fotos va reconèixer l'Òpera de París i que, en arribar a casa, va descobrir que les instantànies també mostraven trinxeres, cadàvers i ciutats derruïdes durant la primera Guerra Mundial.

Des del 2004, Portolés ha estat "trucant a moltes portes" per fer realitat aquesta exposició, però ella mateixa ha acabat assumint les despeses per tal que "aquestes imatges veiessin la llum".

stats